Eveniment

Medicii se tem de un val întreg de procese: Avem discuţii care sunt absolut de Kafka cu aparţinători care ne spun că nu există virusul, că noi îi sedăm şi îi intubăm ca să îi omorâm

Medicii se tem de un val întreg de procese: Avem...

Autor: Eugenia Foarfecă

17.08.2020, 08:31 113

Medicii spun că se tem de un val întreg de procese, în condiţiile în care ortopedul, de exemplu, tratează pacienţi Covid. „Avem discuţii care sunt absolut de Kafka cu aparţinători care ne spun că nu există virusul, că noi îi sedăm şi îi intubăm ca să îi omorâm”, spune un medic.

După 5 luni foarte grele în care medicii au muncit pe rupte au acum pe umeri încă o povară: se tem de un val de plângeri penale din partea pacienţilor sau rudelor acestora.

Nu mai este un secret faptul că nu există suficienţi infecţionişti, aşa că medici ortopezi, chirurgi, urologi, internişti, dermatologi sau neurologi s-au văzut nevoiţi să trateze pacienţi cu Covid, o afecţiune care nu ţine de specialitatea lor. În multe spitale nu există infecţionişti care să le ghideze munca.

Medicul Laura Zarafin de la Spitalul Colentina spune că medicii care nu sunt infecţionişti sau epidemiologi nu au nicio derogare din partea autorităţilor care să-i ajute în procesele penale.

„Foarte multe specialităţi nu au în momentul acesta niciun fel de acoperire legală, în sensul că nu am primit niciun fel de documentaţie, protocoale sau competenţe pentru a trata astfel de pacienţi. Noi avem discuţii care sunt absolut de Kafka cu aparţinători care ne spun că nu există virusul, că noi îi sedăm şi îi intubăm ca să îi omorâm, şi aceste afirmaţii sunt din ce în ce mai dese. Riscăm să ne trezim târâţi prin procese ani de zile”, a declarat pentru MEDIAFAX dr. Laura Zarafin, medic de ATI la Spitalul Colentina.

Preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor spune că o hârtie de la conducerea spitalului e suficientă pentru ca aceşti medici să fie acoperiţi, dar recunoaşte că se aşteaptă la un val de procese.

„Trebuie să se asigure că are o hârtie de la directorul său, de la cel care îl trimite să facă lucrul ăsta şi atunci merge în regres răspunderea împotriva celui care l-a trimis acolo, dându-i o hârtie oficială”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Borcean.

Avocatul Claudia Gheorghiţă sfătuieşte medicii să se folosească de dreptul de petiţionare prevăzut de Constituţie, adică să facă petiţii spre Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor pentru a obţine soluţii concrete.

„Situaţia este destul de dificilă, reglementare nu există în acest sens. Ce aş putea vedea la momentul de faţă ca sistem de protecţie pentru medicii specialişti este de a se adresa cu dreptul de petiţionare prevăzut de Constituţie. Medicii ar putea să apeleze şi la asociaţiile profesionale existente şi constituite, la consiliul medicilor, pentru a lua legătura şi a se implica în nişte discuţii cu Ministerul Sănătăţii”, a precizat avocatul Claudia Gheorghiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO