Eveniment

Medicii şi acţionarul spitalului Sanador ies acum în faţa presei. Un alt deces, azi la spitalul din Capitală

Medicii şi acţionarul spitalului Sanador ies acum în...

Autor: Georgiana Mihalache

25.10.2018, 14:29 28057

Doris Andronescu, acţionarul unic al spitalului Sanador, alături de medicii chirurgi Laura Bălănescu, chirurg pediatru, Bogdan Marţian, Dana Mincu (cardiologie) şi Doru Herghelegiu (chirurgie oncologică, ecografie obstetrică-ginecologie) ies azi în prima conferinţa de presă, la patru zile de la moartea unui copil de un an şi zece luni.

Un alt pacient, în vârstă de 65 de ani, a decedat azi la spitalul Sanador din Capitală

 

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: Când s-au mărit salariile ne-am gândit şi la retenţia medicilor în sistemul public. De dorit ar fi ca un medic să lucreze într-un singur sistem

Cazul copilului care a decedat la spitalul privat Sanador din Bucureşti în urma unei operaţii scoate la iveală o practică “bolnavă” în sistemul de sănătate, migraţia medicilor între spitalele de stat şi clinicile sau spitalele private. Medicul care a operat copilul la Sanador mai lucrează şi la spitalul clinic de urgenţă de copii Grigore Alexandrescu şi la Regina Maria.

“Este o practică migraţia medicilor. Bineînţeles că de dorit ar fi ca un medic să lucreze într-un singur sistem. Atunci când s-a făcut majorarea salarială a medicilor din sistemul public s-a luat în calcul şi retenţia lor în spitalele de stat. Legea permite medicilor să aibă contractul de bază şi încă o jumătate de normă, unde fac această jumătate de normă este alegerea dânşilor, nu îi putem obliga unde să lucreze. Aceste spitale private trebuie urmărite mai cu atenţie, aici este rolul CNAS să urmărească dacă obligaţiile contractuale sunt respectate iar DSP are rolul să meargă înspre zona igieno-sanitară”, a spus Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. Întrebată de ZF cum comentează faptul că medicul chirurg care l-a operat pe copilul de la Sanador lucrează şi la Grigore Alexandrescu şi la Regina Maria, ea a spus că “probabil şi-a luat la privat orele din jumătatea de normă”.  Numărul medicilor care se împart între stat şi privat nu este cunoscut. ZF  a solicitat Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor numărul de medici care lucrează doar la stat, doar la privat şi a celor care lucrează şi la stat şi la privat dar nu a primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei print.
Trei miliarde de lei este majorarea salarială acordată pentru a susţine creşterile salariale ale medicilor şi ale asistentelor de anul acesta, în plus faţă de 8 miliarde de lei care au fost bugetaţi în total în 2017 pentru salariile angajaţilor din sănătate.

În august anul acesta, Emil Ungureanu (USR), vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, declara că migraţia medicilor între stat şi privat este o practică “bolnavă din sistem” şi că trebuie impusă o interdicţie ca măcar şefii de secţie din spitalele de stat să aleagă între munca la stat sau la privat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO