• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Eveniment

Medicul din Timişoara care are 15 pacienţi vindecaţi de coronavirus externaţi: Pacienţii vindecaţi au fost tineri, cu forme uşoare. Importantă este prevenţia

Medicul din Timişoara care are 15 pacienţi vindecaţi de coronavirus externaţi: Pacienţii vindecaţi au fost tineri, cu forme uşoare. Importantă este prevenţia

Virgil Musta, medic primar la spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara: În teorie, există riscul ca boala să evolueze în două faze

Autor: Georgiana Mihalache

18.03.2020, 00:05 1692

Medicul primar Virgil Musta: Tratamentul este o tabletă cu două substanţe antivirale, le avem prin program naţional.

Din spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara au fost externaţi până la această dată 15 din cei 19 pacienţi vindecaţi de coronavirus în România.

Medicul primar Virgil Musta, care face parte din echipa care se ocupă de pacienţii cu coronavirus în spitalul din Timişoara, spune că rezultatul vine în urma tratamentului cu două medica­mente antivirale, folosite doar în spitale în cazul pacienţilor, iar cazurile vinde­cate au avut o formă uşoară a virusului. „Rezultatul se datorează în primul rând pentru că tratamentele le-am instituit la pacienţi tineri, cu forme uşoare sau chiar asimptomatici şi care, pe terapia pe care am instituit-o, în câteva zile au avut probe negative de infecţie cu coronavirus, iar în momentul când au prezentat două probe negative consecutiv, le-am făcut externarea, consi­derându-i vinde­caţi, cu recoman­darea de a sta 14 zile în autoizolare la domiciliu şi un recontrol după 12 zile. Tratamentul este o tabletă cu două subtanţe antivirale, le avem prin program naţional“, a spus medicul Virgil Musta pentru ZF.

Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara are cea mai mare rată de vindecare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus, din totalul de 19 persoane vindecate la nivel naţional, 15 fiind doar în spitalul din Timişoara.

Doctorul Musta a precizat că mo­mentan se mai află 36 de pacienţi în spitalul din Timişoara, unul dintre cele opt centre la nivel naţional unde se tratează pacienţii infectaţi cu coronavirus. „În teorie, există riscul să evolueze în două faze boala. În prima fază se negativează (la nivel - n. red.) faringian şi apoi virusul să migreze în plămâni şi să fie o formă mai severă în plămâni. Până acum, la pacienţii pe care i-am avut nu a fost cazul“, a mai spus Virgil Musta.

Medicul recomandă prevenţia, spunând că în câteva zile se va elabora şi un protocol naţional de terapie la care se lucrează în prezent. „Cea mai eficientă metodă este cea de a preveni pentru că astfel nu apucă să se îmbolnăvească şi cazurile de risc - bătrânii şi persoanele cu comorbidităţi. Atunci şi activitatea şi eficienţa noastră în spital este mai bună. Să respectăm toate regulile, fiecare să fie responsabil de el şi de cei din jur“, a mai spus Virgil Musta.

În prezent, 184 de persoane sunt confirmate cu noul coronavirus, dintre care vindecate sunt 16 (în spitalul din Timişoara 15, iar un caz vindecat în Bucureşti).

Grupul de comunicare strategică a informat că în cursul zilei de astăzi, 17 martie, vor mai fi externate alte trei persoane de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, ceea ce va duce numărul vindecărilor la 19 persoane, la trei săptămâni de la declararea primului caz de coronavirus în România.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107