Eveniment

Medicul electrocutat în sala de operaţii vrea să dea în judecată conducerea spitalului Colţea

Medicul electrocutat în sala de operaţii vrea să dea...

Autor: Ioana Nicolescu

29.07.2016, 14:52 178

Marian Stamate, medicul care a fost electrocutat joi, alături de un rezident şi un pacient, în sala de operaţii, susţine că intenţionează să dea în judecată conducerea spitalului Colţea, precizând că nu este prima dată când are loc un asemenea incident.

„Dacă alţi colegi vor avea benevolenţa să meargă alături de mine, este cu atât mai bine, dacă nu, voi acţiona singur în instanţă”, a precizat medicul.

Doctorul a declarat că poliţia, inspecţia şi protecţia muncii nu au fost informate de incident de cei din conducerea spitalului.

"Nu mult după debutul intervenţiei chirurgicale o funcţionare defectuoasă a unui electrocauter s-a soldat cu eletrocutarea pacientului, a echipei chirurgicale, cu foc deschis, flacără electrică, care a secţionat cablul de alimentare şi a detaşat piesa de mână pe care o foloseam în acel moment. Operaţia a trebuit să fie întreruptă preţ de 40 de minute pentru ca ulterior săa fie preluată de o altă echipă, după ce s-a acordat primul ajutor de specialitate (terapie intensivă şi cardiologie) echipei care era în sala de operaţii. Ce a spus doamna manager este o minciună, o încercare de muşamalizare şi acoperire a evenimentului. Atunci când ai o echipă medicală care este doborâtă de un şoc electrioc de înalt voltaj şi un pacient electrocutat, care în continuare dezvoltă o patologie cardiacă indusă prin electrocuţie, nu este un incident minor. De semenea, medicul rezident avea urme de microarsuri pe faţă. Să vii şi să susţii că este un eveniment minor este o denaturare a realităţii", a declarat medicul Marian Stamate.

De asemenea, acesta a precizat că un eveniment similar a avut loc şi în luna mai, fapt confirmat şi de medicul rezident, Dana Alexandra Chirilă.

„A ieşit fum, medicul Stamate a trebuit să se aşeze jos după incident, iar eu am simţit că mi-a sărit ceva pe faţă. M-am speriat, m-a usturat faţa toată ziua, dar am neglijat, am avut treabă şi nu m-am mai preocupat de asta. Ţinând cont că e a doua oară când s-a întâmplat asta, cred că la al treilea incident plec. Nu mă simt în siguranţă. Mă gândesc să plec din ţară după ce termin rezidenţiatul, dacă nu-mi găsesc loc”, a spus Dana Alexandra Chirilă, medic rezident.

Stamate a mai spus că la aproximativ două săptămâni după incidentul din luna mai, s-a făcut o revizie a aparatului, însă echipa care a avenit să facă revizia nu prea avea habar de cum funcţionează acesta. „Au verificat toate electrocauterele, însă numai un electrocauter are viză de funcţionare. Pentru restul, eram puşi să semnăm că le folosim pe riscul nostru. Problema nu era că le folosim pe riscul nostru, ci pe riscul şi viaţa pacienţilor”, a spus medicul.

În ceea ce priveşte activitatea managerului, medicul a spus că „nimic, din păcate, nu o recomanda nici atunci (n.r la numirea în funcţie) şi nici acum pentru a conduce un spital. Nu are nici dorinţa, nici putinţa, nici abilităţile tehnice şi nici experienţa necesară”.

Stamate susţine că după incidentul de joi, deşi a solicitat personal ca managerul spitalului, Anca Lupu, să urce în blocul operator, aceasta nu a venit. „A refuzat, am invitat-o din nou prin intermediul secretariatului spitalului, însă nu a dat niciun semn de viaţă până în momentul în care echipa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a venit la ordinul Primăriei. Până atunci nu a urcat în blocul operator ca să constate sau să ia vreo măsură necesară din punct de vedere legal”.

El a mai spus că medicii de pe secţia de medicină internă şi cardiologie, „răspunzând ordinelor verbale date de conducerea spitalului, au refuzat internarea mea pe secţia de cardiologie deşi era o patologie cardiacă la mijloc”.

În ceea ce priveşte poziţia oficială a spitalului, purtătorul de cuvânt, Dragoş Teodosiu, a precizat că până în prezent conducerea unităţii medicale nu a ajuns la nicio concluzie privind incidentul care a avut loc joi.

„Se va verifica totul, vreau să menţionez că toată aparatura care a fost folosită avea nişte avize, era verificată şi era în bună stare de funcţionare”, a spus Teodosiu.

În privinţa refuzului medicilor de la secţia de cardiologie de a-l interna pe medicul Stamate, purtătorul de cuvânt al spitalului sune că nu are cunoştină de aşa ceva. „Ştiu că domnul doctor Stamate este absolut bine după acest eveniment. Nu a fost niciodată niciun fel de problemă îngrijorătoare care să pună nişte pericole însemnate”, a spus Teodosiu. El a menţionat că firmele care distribuie acest instrumentar au făcut verificări şi avizele erau la zi. De asemenea, el mai spune că Poliţia a fost anunţată telefonic şi că nu are cunoştinţă despre alte situaţii similare.

Cât despre pacienţii care vin la spital, părerile acestora sunt împărţite.

"Venim aici de opt ani, ne-au salvat viaţa, sunt nişte medici extraordinari, am auzit de incident, dar nu e vina lor, se mai întâmplă”, a spus o femeie care a ieşit cu soţul bolnav pe uşa spitalului.

"Medcii sunt foarte buni, dar ştiţi cum e, auzi despre lucrurile astea şi ţi-e frică, dacă ţi se întâmplă ţie?", a declarat o femeie care se tratează de câţiva ani la unitatea medicală.

Ministerul Sănătăţii a anunţat joi anunţă ca se va face un control la Spitalul Colţea după ce doi medici şi un pacient au fost electrocutaţi în sala de operaţii, instituţia explicând că nu s-au făcut verificări până în prezent pentru că unitatea medicală este în subordinea autorităţilor locale. Şi cei de la Administraţia Spitalelor au demarat o anchetă pentru a stabili care au fost cauzele incidentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO