Eveniment

MEDIUL DE BUSINESS, LA UNISON : „ADUCEŢI HAOS ŞI ŞOC ÎN ECONOMIE PRIN NOILE TAXE. OPRIŢI-VĂ!“

Autor: Adelina Mihai, Sorin Pâslaru

20.12.2018, 00:08 5236

Mediul de business a reacţionat ieri foarte dur la propunerea Guvernului de a introduce noi taxe în sectoarele bancar, energie şi telecom, solicitând Executivului să oprească acest demers ♦ Bursa de la Bucureşti s-a prăbuşit cu 11%.

„Este haos şi şoc! Nu îţi vine să crezi: aşa cum sunt formulate preve­de­rile, băncile ar tre­bui să plătească aceas­tă taxă pe active de patru ori într-un an. Sunt sigur că cei care au scris nici nu au înţeles foarte bine ce au scris. Taxă pe lăcomie? Nici nu poate fi concepută o astfel de denumire a unei taxe într-o ţară normală. Dar nu mai suntem o ţară nor­ma­lă. Cine este lacom? Am intrat într-o zo­nă foarte gri, cu foarte multă neîn­credere în mediul de afaceri şi se vede ce s-a întâmplat azi (ieri- n.red.)  nu numai pe bursa românească, ci şi în regiune. Este o lovitură grea, neaştep­ta­tă pentru me­diul de business, o ordonan­ţă scrisă pe genunchi, nediscutată, nepre­dicti­bi­lă“, a spus Dan Bădin, partener coor­do­nator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de audit şi consultanţă Deloitte.

Introducerea taxei pe lăcomie pe ac­ti­vele bancare şi creşterea taxării în rân­dul companiilor din sectoarele ener­gie şi tele­comunicaţii sunt printre propunerile care au şocat cel mai mult businessul.

„Îmi este ruşine, în calitate de expert contabil şi consultant fiscal, că voi fi nevoită să citesc în Monitorul Oficial sintagma «taxă pe lăcomie». Iniţial am crezut că este o declaraţie de presă, o exprimare arogantă, dar când am văzut că este folosită de 12 ori în proiectul de OUG, mi s-a făcut jenă de jena Exe­cu­tivului. Este o batjocură la adresă pro­fe­sioniştilor şi consul­tanţilor, au dus Codul fis­cal în deri­zoriu. Din pă­ca­te, cele 57 pa­gini de proiect de OUG as­cund mul­te lucruri greu de digerat, însă pot să con­cluzionez două lucruri: disperare şi populism. Mai mult de atât, proiectul de OUG a fost promovat prin con­ferinţa de pre­să a ministrului finan­ţe­lor, fără o con­sultare cu partenerii de dia­log social şi deja vedem primele efec­te prin scăderea abruptă a bursei“, a spus Valentina Saygo, managing part­ner al firmei de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Ieri, Bursa de la Bucureşti s-a pră­buşit cu 11% şi, practic, într-o singură zi şi-a anulat tot câştigul de la începutul anului 2018. Mai mult, a intrat în teri­to­riu negativ, cu -4%. Prăbuşirea a venit în contextul în care pachetul de măsuri anun­ţat de Guvern loveşte cele mai repre­zentative sectoare de pe piaţa de capital, respectiv bancar şi energie.

Măsurile anunţate de Guvern vor avea consecinţe „devastatoare“ pentru popu­laţie, iar reprezentanţii asocia­ţi­ilor de afaceri şi consultanţii fiscali so­licită Executivului să renunţe la acest proiect de ordonanţă care ar zgudui mediul de busi­ness. Reprezentanţii mediului de afaceri se plâng de faptul că Guvernul le-a prezentat 57 de pa­gini cu modificări subs­tanţiale, având doar o zi la dis­po­zi­ţie să le înţeleagă, iar efectele acestor mă­suri – dacă vor fi adoptate- econo­mia va fi puternic afectată, susţin repre­zentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea Româ­niei (CDR).

„Suntem la 29 de ani de la Revo­luţie şi nu ne aşteptam ca în aceste momente în care ne-am făcut bilanţul să vedem acest proiect de ordonanţă. Se pare că Guvernul vrea să îşi depă­şeas­că recordul: după ce anul trecut a adus 285 de modificări la Codul fiscal şi anul acesta 230, vrea să mai aducă 65 de noi modificări prin această OUG apărută peste noapte, nediscu­tată cu mediul de afaceri.(...) Statul trebuie să se oprească din a transfera responsabilitatea asupra mediului de afaceri“, a spus Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii), organizaţie membră a CDR, în cadrul unui eveniment organizat ieri de CDR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO