Eveniment

​MedLife susţine proiectul privind contribuţia personală în clinicile private propus de ministerul Sănătăţii

​MedLife susţine proiectul privind contribuţia...

Autor: Georgiana Mihalache

05.04.2019, 14:31 403

MedLife, cel mai mare jucător din piaţa privată de sănătate, susţine proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică de ministerul Sănătăţii care vizează contribuţia personală a pacienţilor în clincile private. Practic, pacienţii care vor să meargă la privat vor plăti diferenţa dintre ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate şi costul acelui serviciu în spitalul privat, care este în general mai mare.

„MedLife susţine proiectul de Ordonanţă de Urgenţă postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi apreciază că introducerea contribuţiei personale este în primul rând în interesul pacientului. Astfel, dacă noul proiect de lege va intra în vigoare, pacienţii care se adresează unităţilor private vor putea plăti mai puţin, întrucât nu vor mai suporta costurile integral, ci doar diferenţa dintre tariful decontat de CNAS şi costul real al serviciului”, potrivit reprezentanţilor MedLife.

MedLife mai precizează în poziţia oficială a companiei că dacă un pacient nu va dori să plătească suplimentar nicio sumă, poate merge la spitalele publice.

„În măsura în care un pacient asigurat CAS va decide să se adreseze unei unităţi private, legea le va permite, în limita plafoanelor curente ale spitalelor private, să beneficieze de o cotă aferentă cotizaţiei CAS la care a contribuit ani de zile. Este vorba şi despre un drept fundamental al pacientului precum şi al unui asigurat”, se mai arată în poziţia MedLife.

Potrivit reprezentanţilor jucătorului privat, 90% dintre pacieţii MedLife plătesc integral serviciile medicale fără a avea posibilitatea de a deconta parţial sau integral din cauza lipsei fondurilor. MedLife are zilnic 27.000 de pacienţi, potrivit datelor oferite de companie.

În prezent pentru un serviciu medical Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează aceeaşi sumă pentru spitalele de stat şi cele private. Operatorii privaţi susţin că acei bani sunt prea puţini şi nu le acoperă cheltuielile. Dacă va fi aprobată ordonanţa propusă de ministerul Sănătăţii, pacienţii vor adăuga diferenţa de bani peste decontarea de la CNAS în cazul serviciilor de spitalizarea continuă, ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO