Eveniment

Megascandal în industria de 500 de mil. euro a medicamentelor oncologice. Reţetă pentru 10 zile în India: prescrii medicamente de cancer scumpe, iar greii din farma se ocupă de sejurul tău în New Delhi

Megascandal în industria de 500 de mil. euro a...

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2016, 13:20 4116

Acuzaţia? Patru executivi ai unei companii de profil au dat o mită de peste 400.000 de euro către 77 de medici specialişti oncologi, aceştia beneficiind de un sejur all-inclusive în New Delhi, India. Procurorii DNA nu au precizat numele executivilor sau al companiei, dar fac trimitere directă la ancheta deschisă în vara anului trecut în care au fost implicaţi cei mai mari jucători din piaţa farma.

De această dată, la întoarcerea în ţară medicii i-au mulţumit „sponsorului“ farma pentru sejurul deghizat în con­gres pe teme de cancer la sân cu reţete pentru medicamentele produse de această firmă.

Povestea întregeşte un tablou sumbru al unui sistem medical dominat de corupţie, cel mai strivitor exemplu fiind scandalul Hexi Pharma, care nu ar fi fost posibil fără complicitatea medicilor.

Medicamentele oncologice formează o piaţă de circa jumătate de miliard de euro, subvenţionată aproape în totalitate de stat. Această categorie se află pe locul doi în piaţa farma, după produsele pentru inimă. Preţul unui medicament de cancer ajunge şi la aproape 80.000 de lei.

 

Cum stai 10 zile în India fără să plăteşti nimic

Într-un comunicat al DNA se anunţă că în completarea informaţiilor furnizate în iulie 2015, instituţia a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 82 de suspecţi, pe listă fiind o firmă al cărei obiect de activitate sunt serviciile de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice şi patru executivi ai acesteia care ar fi mituit 77 de medici oncologi pentru ca aceştia să le prescrie pacienţilor medicamentele din portofoliu.

În vara anului trecut, procurorii DNA au anunţat că „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015“. La acel moment, instituţia a precizat că sunt efectuate „percheziţii domiciliare în 61 de locaţii situate în muni­cipiul Bucureşti şi ju­deţele Ilfov, Sibiu, Mu­reş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, re­prezentând sediile unor societăţi co­merciale şi domiciliile unor persoane fizice“.

DNA a venit luni seară cu informaţii noi.

„Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecţi din condu­cerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei. Pentru parti­ciparea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de tu­rism suma de 0,5 mi­lioane de euro (echi­valentul a 2,3 mi­lioane de lei), din care suma reprezentând mită este de 0,4 mi­lioane de euro“, se arată în comu­nicatul DNA.

Congresul a fost însă un pretext, iar deplasarea medicilor a avut loc în perioada 28 februarie - 9 martie 2012. Mai mult, excursia nu a fost în Bangalore, ci în New Delhi.

„Faptul că evenimentul ştiinţific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanţa acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuţiilor lor de serviciu, să îndrume pacienţii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidenţiat şi de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central“, mai spun procurorii.

La solicitarea Ziarului Financiar instituţia a precizat că nu poate da nume din investigaţia în desfăşurare.

 

Remember iulie 2015

Cert este însă că anul trecut, la izbucnirea scandalului, mulţi dintre greii farma au primit vizita procurorilor DNA.

Roche România a recunoscut oficial că a fost una dintre cele 61 de locaţii „răscolite“ de DNA. La acel moment, compania traversa o perioadă tulbure, după ce la începutul anului directorul general Dan Zamonea şi-a dat demisia din funcţia pe care a ocupat-o timp de 14 ani. Zamonea, 55 ani, era cel mai longeviv manager al unei multinaţionale din farma.

De asemenea, şi directorul finan­ciar Teodor Lucuţă părăsise compania în luna ianuarie, anul trecut.

Surse judiciare precizau la acel moment pentru Mediafax că în atenţia DNA se află 11 companii, Actavis, Pfizer, GSK sau Novartis fiind toate abordate de DNA.

Tot Mediafax spunea, citând surse judiciare, că din cercetările făcute până în acel moment „“a rezultat că, în ceea ce priveşte activitatea derulată de Roche şi Actavis, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România, Lucuţă Teodor, fost director economic la Roche România SRL, Ivan Dan, director general la Actavis SRL“.

Tot sursele Mediafax arătau că în unele cazuri pacienţii nici măcar nu existau, aceasta fiind o altă modalitate de a frauda sistemul, pe lângă prescrierea substanţelor scumpe.

Astfel, în loc să meargă la congrese medicale, doctorii vizitau Parisul sau jucau la ruletă în Vegas stând pe banii companiilor farma la Bellagio.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată la finalul comunicatului dat ieri de DNA.

Medicamentele oncologice formează o piaţă de circa jumătate de miliard de euro, subvenţionată aproape în totalitate de stat. În topul celor mai scumpe medicamente oncologice sunt prezente doar produse ale marilor firme internaţionale, niciunul fabricat local negăsindu-şi locul în acest top.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO