Eveniment

Meleşcanu, despre dosarul privind OUG 13: Nu cred că pică Guvernul Grindeanu din cauza asta

Meleşcanu, despre dosarul privind OUG 13: Nu cred că...

Autor: Claudiu Surmei

21.02.2017, 12:38 97

"Strict din punct de vedere al Ministerului de Externe, competenţa noastră era strict de avizare a modului de transpunere în legislaţia românească a unor prevederi, directive ale Parlamentului European şi ale Consiliului UE", a declarat, la ieşirea din sediul DNA, Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă este de părere că prin acest dosar se încearcă doborârea Guvernului Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe a replicat: "Da, e una din posibilităţi, dar nu cred că pică din cauza asta. Probabil că dacă nu va pune în aplicare programul de guvernare, atunci sunt şanse să pice pentru că parlamentarii vor putea să îşi modifice eventual părerea. (...) Cred că un guvern trebuie să fie în primul rând judecat după modul în care îndeplineşte programul de guvernare care a fost aprobat de Parlament".

Legat de graţiere, Teodor Meleşcanu a mai spus că "la ora actuală, în închisorile din România gradul de ocupare este de 200 la sută. Guvernul are obligaţia să găsească cele mai bune modalităţi pentru ca situaţia din penitenciare să fie cât de cât omenească, nişte limite minime".

La intrarea în sediul DNA, ministrul Afacerilor Externe a mai precizat că nu a semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei, în urma întâlnirii avute cu şeful misiunii diplomatice.

„N-am semnat nimic. Asta e problema lor, întrebaţi-i pe ei. Nu s-a semnat niciun protocol. E vorba de ideile, temele pe care Ambasada Rusiei le are în vedere în perioada următoare. Va trebui să vedem şi care e poziţia noastră”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Anterior, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti au apărut referiri la întrevederea dintre Teodor Meleşcanu şi ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, cu precizarea că "s-a discutat despre starea actuală şi perspectivele dezvoltării relaţiilor ruso-române în diferite domenii".

"Pe ordinea de zi următoare se află semnarea a trei documente importante - noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere", potrivit sursei citate.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la sediul DNA pentu audieri în dosarul deschis privind ordonanţa de urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. La ieşirea din sediul DNA, Carmen Dan a precizat că a dat declaraţii în faţa procurorilor în calitate de martor.

Joi, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, a fost audiat în calitate de martor, în celaşi dosar, Secretariatul General al Guvernului fiind cel care se ocupă de organizarea şi pregătirea şedinţelor de guvern.

În aceeaşi cauză a fost audiată, miercuri, Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, aceasta având tot calitatea de martor.

În acelaşi dosar au mai fost audiaţi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, în calitate de martor în dosar, dar şi Oana Hăineală, procuror şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, tot în calitate de martor.

Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13. DNA a cerut documente Ministerului Justiţiei privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.

Ordonanţa de urgenţă 13 a fost abrogată prin OUG 14 emisă de acelaşi Guvern Grindeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO