Eveniment

Cum merge vaccinarea în România. În fiecare judeţ există locuri disponibile pentru programare pentru cel puţin un vaccin, dar pe lista de aşteptare mai sunt 350.000 de persoane. Din 27 decembrie, de la debutul vaccinării, aproape 2,5 milioane de români au primit cel puţin o doză de vaccin

Cele mai multe persoane imunizate sunt cele cu boli cronice – peste jumătate de milion, oameni care au avut prioritate încă din etapa a doua a campaniei de vaccinare.

Cele mai multe persoane imunizate sunt cele cu boli cronice – peste jumătate de milion, oameni care au avut prioritate încă din etapa a doua a campaniei de vaccinare.

Autor: Georgiana Mihalache

16.04.2021, 11:00 3779

♦  Oamenii se plâng însă că sunt centre unde nu se vaccinează din lista de aşteptare şi nu au timp estimat pentru a şti clar când se pot programa.

La nivel naţional, s-au vac­ci­nat în total circa 2,5 mi­lioane de români cu cel puţin o doză din cele trei vaccinuri administrate în prezent în România. Pe lista de aşteptare sunt 350.000 de persoane care urmează să fie notificate, însă apetitul pentru vaccinare a scăzut în ultima lună.

Astfel, în primele săptămâni de la deschiderea listelor pentru vaccinarea populaţiei generale, pe liste erau circa 750.000 de români. Pe măsură ce aceştia au fost notificaţi să se programeze, în funcţie de locurile disponibile, lista a scăzut semnificativ, fiind la jumătate în prezent, cu circa 350.000 de oameni înscrişi care aşteaptă unda verde pentru pro­gramare. O măsură prin care per­soa­nele au la dispoziţie doar 24 de ore pentru programare după ce au fost notificaţi în baza listei de aşteptare, de la două zile cât a fost iniţial, a contribuit la un ritm mai alert de programări din lista de aşteptare.

Lipsa unei notificări privind timpul de aşteptare pentru vaccinare pe listele centrelor din ţară îi determină pe oamenii care vor să se vaccineze să migreze de la un centru la altul pe baza informaţiilor neoficiale, pe care comitetul de vaccinare nu le poate confirma. Totuşi, Valeriu Gheorghiţă admite că sunt centre unde se preiau doar 18 persoane pe zi din lista de aşteptare, sub capacitatea maximă a centrelor de 60 de persoane care pot fi vaccinate pe zi.

„Într-adevăr, în parte din centrele care sunt în momentul de faţă în aron­da­rea Ministerului Apărării Naţio­nale, din lista de aşteptare se preiau circa 18 per­soane, însă, începând cu data de vineri, 16 aprilie, va fi crescut acest număr de pers­oane din listă vaccinate, în fiecare ca­binet, la maximum, la 60“, a spus Valeriu Gheorghiţă în conferinţa de presă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coor­do­natorul campaniei de vaccinare, a spus că are în plan măsuri pentru a creşte apetitul românilor pentru vaccinare, în baza unei comunicări mai active, însă nu a explicat concret ce variante există pentru a-i determina pe oameni să se imunizeze.

Cele mai multe persoane imunizate sunt cele cu boli cronice, oameni care au avut prioritate încă din etapa a doua a campaniei de vaccinare. În con­tinuare, deşi ne aflăm în etapa a treia, la care are acces toată populaţia, criteriile de vacci­nare s-au păstrat, astfel că sunt prioritizaţi oamenii de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, angajaţii din domeniile esenţiale, urmaţi de populaţia generală.

În cazul medicilor şi al personalului medical, inclusiv cel din farmacii, care au fost primele persoane cu posi­bilitatea de a se vaccina în etapa întâi, procentul de oameni deja vaccinaţi cu cel puţin o doză este de peste 89% din totalul estimat de autorităţi. Media recomandată de autorităţile europene este de 80%.

Cele mai multe persoane s-au vaccinat cu serul produs de Pfizer şi BioNTech, peste 1,8 milioane de oameni. Peste 400.000 de persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca, iar 220.000 de oameni au primit vaccin Moderna.

Pe listele de aşteptare sunt în prezent 350.000 de români, care aşteaptă o notificare în baza căreia se pot programa în platformă. Sunt însă centre unde ritmul de vaccinare nu este crescut, deşi sunt persoane pe listele de aşteptare înscrise încă din 15 martie, atunci când s-au deschis listele pentru populaţia generală.

„Din 7 aprilie a crescut capacitatea de vaccinare per flux de la circa 60 la 96 de persoane pentru cabinetele de vaccinare cu AstraZeneca, respectiv Moderna, şi 72 de persoane pentru vaccinul de la compania Pfizer“, a spus Valeriu Gheorghiţă în conferinţa de presă săptămânală în care prezintă situaţia campaniei de vaccinare.

Deşi din 10 aprilie platforma naţională de vaccinare trebuia să estimeze pentru persoanele care vor să se vaccineze un timp mediu de aşteptare, în baza programărilor şi a numărului zilnic de doze administrate, această opţiune nu a fost încă implementată. Motivul? Prioritatea autorităţilor a fost deschiderea de noi centre.

„Cât de repede se poate, va fi disponibilă în platforma ROVaccinare această posibilitate. Atunci când se fac modificări pe o platformă care funcţionează, este important să asigurăm că acea platformă nu se compromite. Nu este simplu să lucrezi pe o platformă aflată în producţie, tocmai de aceea a fost prioritar să operaţionalizăm aceste cabinete noi şi în aceste două, trei zile va fi disponibilă şi această facilitată, pentru că ne-o dorim cu toţii“, a mai precizat Gheorghiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO