Eveniment

Mesaj dur de la Angela Merkel: Cancelarul ridică tonul şi îşi cere banii

Mesaj dur de la Angela Merkel: Cancelarul ridică tonul şi îşi cere banii

Autor: Iulian Anghel

12.10.2010, 23:25 85

Cancelarul german, Angela Merkel, care conduce cea mai puternicăeconomie a Europei, le-a pus ieri în faţă, la Bucureşti,premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu o listă derevendicări din partea mediului de afaceri german şi a etnicilorgermani din România şi, fără ceremonia obişnuită viziteloroficiale, a cerut răspicat guvernului să-şi plătească datoriilecătre firmele germane şi să grăbească retrocedarea proprietăţilorgermanilor.

Punctual, severul cancelar, care provine din zona fosteiGermanii comuniste care nu se teme de un conflict cu SUA dacă estevorba să-şi apere ideile despre felul în care economia lumii poateieşi din criză, a smuls de la premierul Emil Boc promisiunea cădatoriile statului către firme vor fi plătite, că investitorii vorfi sprijiniţi prin menţinerea cotei de 16%, neimpozitareaprofitului reinvestit şi promovarea unei noi legi a parteneriatuluipublic-privat.

Niciodată nemulţumirile firmelor germane faţă de mediulinvestiţional din România nu s-au auzit mai tare decât atunci cândele au fost rostite de cancelar.

Fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a motivat, întrecut, că statul nu plăteşte pentru că firmele, inclusiv străine,care fac drumuri în România nu respectă termenele şi fac lucrăriproaste - una dintre referirile sale fiind chiar o firmă germanăMax Boegl care în parteneriat cu firma italiană Astaldi a câştigatlicitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradăMedgidia-Constanţa (31 km.) - valoarea contractului fiind de 211mil. euro.

Însă Merkel s-a comportat la Bucureşti precum la fel de celebrasa predecesoare, fostul premier britanic în anii '80, MargaretThatcher, care, la un summit european, în faţa liderilor UE, abătut cu pumnul în masă strigând:

"I want my money back!".

De altfel, problema banilor a fost primul punct pe agendadiscuţiilor, fapt recunoscut indirect de premierul Emil Boc: "Amdiscutat şi despre faptul că statul român face toate eforturile casă îşi onoreze obligaţiile financiare pe care le are faţă de firme,inclusiv faţă de firmele germane, astfel încât datoriile pe carestatul le are faţă de aceste firme să nu constituie un element deblocaj în economie".

Cancelarul german Angela Merkel s-a aflat la a doua vizită înRomânia de când conduce guvernul de la Berlin. Prima vizită s-apetrecut în aprilie 2008, cu ocazia summit-ului NATO de laBucureşti.

Merkela spus, într-o conferinţă de presă, pe un ton categoric, că statulromân trebuie să accelereze restituirea imobilelor naţionalizatecătre etnicii germani: "În ceea ce priveşte aşteptările cetăţenilorgermani privind cererile de restituire, am vorbit ca acestea să fiepromovate mai grabnic, deşi există o materie juridică destul dedificilă".

De asemenea, cancelarul i-a transmis premierului Boc căinvestitorii germani sunt preocupaţi de modul în care sunt acordateîn România contractele publice şi a reclamat că procedurileaferente achiziţiilor publice nu sunt transparente, au declaratsurse oficiale.

"Cancelarul Merkel a spus că firmele germane sunt preocupate defaptul că procedurile de achiziţie publică nu sunt transparente.Oficialul a arătat că investitorii sunt preocupaţi de modul în caresunt atribuite contracte publice", au spus surse participante ladiscuţii, citate de Mediafax.

Emil Boc i-a promis cancelarului că Guvernul va continuamăsurile de reformă începute în pofida costurilor politice, pentruca România să poată fi privită la nivel internaţional ca unpartener credibil în ceea ce priveşte controlul deficituluibugetar, a informat un oficial Guvernul.

Cancelarul german s-a întâlnit şi cu preşedintele Băsescu şiaseară, la Cluj, a primit titlul de Doctor Honoris Causa alUniversităţii Babeş-Bolyai.

Germania este principalul partener comercial al României. În2009. schimburile comerciale au fost de 13,2 mld. euro - 5,5 mld.euro exporturile româneşti şi 6,7 ml. euro, importurile dinGermania.

În privinţa investiţiilor străine în România, Germania ocupălocul al treilea după Olanda şi Austria - cu investiţii totale depeste 7,5 mld. euro.

Nemţii sunt în fruntea investiţiilor străine cu producătorii decomponente auto Draxlmaier din Piteşti şi Sălaj, Kromberg &Schubert din Sibiu, Schaeffler din Braşov, Continental Automotivedin Timişoara sau Leoni Wiring din Arad.

Investitotii germani au pariat şi pe utilităţi. Grupul deutilităţi E.ON a cumpărat în urmă cu cinci ani pachetele majoritarede acţiuni de la fostele Distrigaz Nord şi Electrica Moldova,investiţiile depăşind un miliard de euro.

În industrie, grupul Siemens este, pe piaţa din România, unuldintre principalii furnizori de echipamente şi servicii pentruindustria energetică, transporturi şi sănătate.

Cu ce investiţii a venit Merkel?

Surse din anturajul cancelarului spuneau ieri că Angela Merkelurma să anunţe aseară la Cluj o importantă investiţie germană. S-avorbit despre venirea grupului BMW în Transilvania, însă, oficial,grupul german nu a confirmat ştirea. "Nu am fost contactaţi deniciun oficial din partea grupului BMW în legătură cu o eventualăinvestiţie în parcurile Tetarom din Cluj. Nu am avut întâlniri cuniciun reprezentant al unui investitor german, care să-şi manifesteintenţia de a investi în perioada următoare la Cluj", a declaratpentru ZF Transilvania Vali Peter, director adjunct al TetaromCluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO