• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Mesajul lui Iohannis înainte de Paşte: România are încă în faţă un val apidemiologic căruia trebuie să îi reziste. Nimeni nu a fost pregătit să lupte cu pandemia

Mesajul lui Iohannis înainte de Paşte: România are încă în faţă un val apidemiologic căruia trebuie să îi reziste. Nimeni nu a fost pregătit să lupte cu pandemia

Autor: Andreea Tobias

17.04.2020, 14:11 143

Klaus Iohannis spune că România are încă în faţă un val apidemiologic căruia trebuie să îi reziste. Preşedintele face apel la autorităţi să nu slăbească vigilenţa de Paşte, iar la oameni să stea acasă.

„România are încă în faţă un val apidemiologic căruia trebuie să îi reziste”, a spus Iohannis într-un mesaj adresat vineri.

Preşedintele a adăugat că nimeni nu a fost pregătit să lupte cu pandemia, însă, în acelaşi timp, niciodată omenirea nu a fost mai unită.

Iohannis a cerut de la autorităţilor să nu slăbească vigilenţa de sărbători, în aşa fel încât sacrificiile să nu fie irosite.

Redăm mesajul complet al preşedintelui Klaus Iohannis:

Ne confruntăm cu o ameninţare globală, care a schimbat brusc şi radical existenţa noastră. Nimeni, nicăieri în lume, nu a fost cu adevărat pregătit pentru a face faţă cu bine magnitudinii şi vitezei cu care se propagă epidemia. Dar, în acelaşi timp, niciodată în trecut omenirea nu a fost mai solidară şi hotărâtă să iasă învingătoare dintr-o provocare teribilă cum este aceasta. Să privim, aşadar, cu multă speranţă şi încredere către un viitor destul de apropiat, în care ceea ce trăim astăzi cu toţii nu va fi altceva decât o pagină de istorie dureroasă, care a schimbat pentru totdeauna umanitatea în bine.

În prezent, numărul deceselor şi al îmbolnăvirilor este în creştere la nivel global, iar România, ca şi alte ţări, are încă în faţă un val epidemiologic căruia trebuie să-i reziste.

Să nu uităm nicio clipă că în spatele statisticilor se află întotdeauna oameni – cu familiile lor, cu problemele şi dramele lor.

Solicit tuturor autorităţilor să nu slăbească niciun moment vigilenţa! În aceste zile, rămân în vigoare absolut toate restricţiile. Nu ne jucăm cu viaţa românilor, orice încălcare a regulilor reprezintă un risc major.

România nu se află în etapa de transmitere comunitară extinsă atât datorită efortului autorităţilor, cât şi datorită respectării de către români a distanţării sociale. Am făcut deja foarte multe cu toţii pentru a evita un scenariu catastrofal. Haideţi să nu irosim acest efort!

Dragii mei, Învierea Domnului este sărbătoarea care reprezintă prilejul îndelung aşteptat de a petrece câteva zile în mijlocul familiei. Instinctul nostru, absolut natural şi uman, este să ne arătăm iubirea faţă de cei dragi fiind împreună cu ei. Dar acum, acesta ar fi cel mai rău lucru pe care l-am putea face. Părinţii şi bunicii noştri se simt mai singuri ca niciodată în aceste zile pentru că nu ne mai au aproape fizic, dar cred că noi avem puterea şi ştiinţa să-i facem să ne simtă aproape de sufletul lor.

A sta departe de cei la care ţinem ne creează un sentiment firesc de neputinţă, de deznădejde. Dar, în aceste clipe, trebuie să acceptăm că este singura atitudine raţională care ne protejează atât pe noi, cât şi pe cei pe care îi iubim.

Vă rog să faceţi acest sacrificiu acum, pentru a putea fi împreună, sănătoşi, mai târziu! Oricât de dificil ne este acum, am toată încrederea că vom deveni mai puternici după această grea încercare.

Iar motivul pentru care sunt optimist sunteţi voi, dragi români! Respectarea unor restricţii dureroase, creativitatea celor care aţi găsit soluţii să vă continuaţi, chiar şi parţial, proiectele, solidaritatea şi munca voluntară a celor care sprijiniţi spitalele şi îi ajutaţi pe cei care nu se pot descurca singuri în această perioadă sunt tot atâtea confirmări că voi sunteţi ce are mai de preţ România.

O societate care pune viaţa mai presus de orice este o societate care are o solidă temelie morală pe care să îşi ridice un viitor mai bun.

Pentru a putea face însă asta cât mai repede, trebuie să rămânem cu toţii sănătoşi şi în siguranţă.

Staţi acasă de Sărbători! Nu mergeţi în vizite la prieteni şi familie!

Paştele este sărbătoarea biruinţei vieţii. Să trăim acest adevăr în sensul său cel mai profund, salvând vieţile celor dragi!

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: