Eveniment

Mesajul lui Klaus Iohannis, prezentat la Topul Naţional al Firmelor 2015

Mesajul lui Klaus Iohannis, prezentat la Topul Naţional...

Autor: Greta Bogdan

05.11.2015, 19:45 260

Doar una din cinci firme cu cifre de afaceri de peste 100 mil. euro are capital autohton, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, prezent la gala Topului Naţional al Firmelor 2015, un eveniment de amploare destinat recunoaşterii şi premierii performanţei companiilor din România.

"Dezvoltarea capitalistă sustenabilă înseamnă antreprenoriat, înseamnă întreprinderi mici şi mijlocii, însă avem nevoie, în egală măsură, de afaceri la scară mare, de companii puternice, cu forţă pentru investiţii, inovaţii, cercetare-dezvoltare".

În privinţa infrastructurii, starea actuală nu mai poate continua, dacă dorim recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene, a mai spus preşedintele.

România nu are încă un cadru solid pentru prioritizarea şi realizarea investiţiilor în infrastructură, fapt ce se traduce în întârzieri şi costuri suplimentare cu care cetăţenii se confruntă zilnic. 

Performanţele economice trebuie să transceandă talentul antreprenorial, să devină deopotrivă reflectarea calităţii mediului de afaceri. Aceasta este, la rândul ei, produsul conjugat al reglementărilor economice, al normelor fiscale şi legislative, dar şi al relelor năravuri ale birocraţiei şi corupţiei, care explică degradarea economică. În acest sens, performanţele oamenilor sunt obţinute, adesea, nu în virtutea, ci mai degrabă în ciuda unei calităţi instituţionale încă scăzute a mediului de afaceri.

"Dezvoltarea României trebuie gândită altfel decât în termeni de câştig personal, prin politici care să nu zdruncine echilibrele macroeconomice - câştigate cu greu, din buzunarele cetăţenilor şi prin sacrificiile economice ale sectorului privat. În acest sens, este de admirat cum aţi ieşit din criză, mai bine pregătiţi, cum încercaţi să deveniţi tot mai competitivi. Evident, în acest joc al competitivităţii economice, nu doar campionii au de câştigat, ci şi competitorii lor".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO