Eveniment

Metrorex a semnat contractul pentru metroul din Drumul Taberei. În mai încep lucrările, în 2014 e gata

Autor: Andreea Neferu

14.03.2011, 23:44 100

Lucrările de construcţie a tronsonului de metrou RâulDoamnei-Eroilor, ce face parte din magistrala 5 Drumul Taberei -Pante­limon, vor începe în prima parte a lunii mai, urmând ca în2014 să fie finalizate.

Metrorex a semnat ieri contractul cu firmele care vor construiacest tronson, Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), DeltaACM 93 (România) şi AB Construct (România), valoarea lucrărilorridicându-se la 215 milioane de euro fără TVA, adică un cost decira 34,6 milioane de euro pe kilometru. Delta ACM 93 este una dinfirmele despre care presa a scris că este favorită a PDL, partidulde la guvernare. Delta ACM 93 a câştigat în perioada 2007-2919aproape 30% din contractele Primăriei sectorului 3 , unde esteprimar vicepreşedintele PDL, Liviu Negoiţă. "Mai durează 50 de zilepână la începerea propriu-zisă a lucrărilor pentru că existădiverse lucrări pregătitoare, se depun scrisori de garanţie de bunăexecuţie", a declarat Gheorghe Udrişte, directorul general alMetrorex.

Noul tronson va deservi 200.000 de bucureşteni şi va avea o lungimede 6,22 kilometri, urmând să cuprindă nouă staţii (Râul Doamnei,Brâncuşi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34,Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor - n.red.), a declaratAnca Boagiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii.

Finanţarea necesară pentru investiţia în tronsonul Râul Doamnei -Eroilor va fi asigurată în proporţie de 50% de la bugetul de stat,restul fiind credit de la Banca Europeană de Investiţii.

Boagiu a mai spus că există planuri şi pentru următorul exerciţiufinanciar al Uniunii Europene (2014-2020), urmând ca investiţiileîn reţeaua de metrou din Capitală să se ridice la 8,5 mld. euro înaceastă perioadă. Banii vor fi alocaţi construcţiei magistralei 5Drumul Taberei - Pantelimon, magistralei 6 Piaţa Vic­to­riei -Otopeni, precum şi achiziţiei de 37 de trenuri noi, dintre care 21pentru magistrala 5.

Pentru magistrala 7 Bragadiru-Voluntari, ministerul ia în calcul unparteneriat public privat.

La 30 iunie va fi pus în funcţiune şi tron­sonul 1 Mai - ParcBazilescu, început în urmă cu 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO