Eveniment

Metrorex: Licitaţia pentru benzile de orientare a nevăzătorilor va fi lansată până la finalul anului

Metrorex: Licitaţia pentru benzile de orientare a...

Autor: Anca Olteanu

03.08.2017, 15:12 86

„Am finalizat acum trei săptămâni studiul de fazabilitate pentru că varianta finală (n.r. a proiectului) a fost revizuită, în ideea în care am descoperit o nouă tehnologie. În loc să înlocuim cu dale de ceramică, vom folosi nişte biscuiţi de inox. Astfel, nu se mai distruge podeaua din staţie. Materialele vechi folosite, dalele ceramice, nu se mai produc şi ar fi fost o problemă să găsim aceeaşi variantă. Cred că până la sfârşitul anului vom demara procedura de achiziţie privind proiectarea propriu-zisă şi realizarea lucrărilor”, a declarat Rudniţchi, după evenimentul de lansare a aplicaţiei Tandem Acces, care facilitează accesul nevăzătorilor la metrou.

„Dacă reuşim să implemenatăm această soluţie, lucrările se vor desfăşura mult mai rapid, mult mai uşor, pentru că doar se vor prinde nişte biscuiţi de inox pe zonă. Nu se mai sparge, nu se mai înlocuieşte, doar se montează pe zonele dedicate traseului aceşti biscuiţi de inox. (...) Pe staţie, cred că pe parcursul unei săptămâni se poate finaliza amenajarea”, a adăugat directorul tehnic Metrorex.

Urmează ca documentaţia de finanţare din fonduri europene nerambursabile să fie aprobată.

Proiectul este estimat la aproximativ 5 milioane de euro, incluzând şi semnalistică Braille.

Staţiile de metrou Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului şi Străuleşti au fost dotate cu benzi de orientare pentru nevăzători. După modernizarea staţiilor, Metrorex va fi unul dintre primele cinci metrouri din lume în ceea ce priveşte accesibilizarea circulaţiei pentru persoanele nevăzătoare, a precizat Rudniţchi.

La începutul anului 2017 s-a încheiat parteneriatul cu Asociaţia Tandem pentru realizarea sistemului de navigare pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, lansat miercuri.

Directorul tehnic Metrorex a precizat că 45 de staţii au fost dotate cu 101 lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi panouri de comandă inscripţionate Braille şi 24 de trenuri au fost achiziţionate cu spaţii destinate pentru scaune cu rotile la ambele capete şi butoane Braille pentru nevăzători.

În mai 2015, Metrorex a anunţat că a avizat, pentru cele 49 de staţii de metrou aflate în exploatare, care nu au trasee speciale pentru nevăzători, achiziţia de servicii de proiectare şi consultanţă pentru „Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere”, care prevede dotarea staţiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO