Eveniment

Metrorex vrea să extindă Magistrala 4 cu două staţii, până la lacul Străuleşti, pentru 300 de milioane de euro

 Metrorex vrea să extindă Magistrala 4 cu două staţii, până la lacul Străuleşti, pentru 300 de milioane de euro

Autor: Neagu Lidia-Ileana

18.05.2011, 23:49 1768

Metrorex, operatorul reţelei demetrou din Bucureşti, vrea să extindă Magistrala 4 cu două staţii,până în zona lacului Străuleşti, unde va fi construit un nodterminal cu o parcare, un dispecerat şi o autogară, investiţiafiind estimată la 1,22 miliarde lei, inclusiv TVA (298,5 milioaneeuro).

Investiţia se va derula pe operioadă de patru ani şi va fi finanţată printr-un împrumut de laBanca Europeană de Investiţii, bugetul de stat şi surse proprii aleMetrorex.

"Metrorex a propus revizuireasoluţiilor tehnice pe zona Zarea-Laromet (Laminorului), extensiaTronsonului II până în zona Lacului Străuleşti precum şi realizareaextinderii dispeceratului central (centru operaţional) şiamenajarea terenului la suprafaţă printr-un nod intermodal în ZonaStrăuleşti - parcare şi autogară pentru călătorii periurbani cumetroul", se arată într-un proiect de HG, elaborat de MinisterulTransporturilor.

În prezent, Magistrala 4 de metrouare patru staţii (Gara de Nord 2, Basarab 2, Griviţa şi 1 Mai), iarîn luna iulie vor fi puse în funcţiune alte două (Pajura şi ParcBazilescu). Viitoarele două staţii sunt Laminorului şi LacStrăuleşti.

Capacitatea de transport atronsonului va fi de 50.000 de persoane pe oră pe fiecare sens, iarMagistrala 4 va avea o lungime totală de 7,8 kilometri şi optstaţii.

Autorităţile intenţionează sădezvolte transportul subteran cu metroul, astfel încât cel desuprafaţă să devină complementar.

"De asemenea, se are în vedererealizarea unui sistem de transport integrat şi neconcurenţial, iarprin implementarea unor poli de schimb, cum va fi cel de la LacStrăuleşti, se va stimula renunţarea benevolă la folosireaautomobilelor personale în favoarea transportului în comun pentrudeplasările intraurbane", se specifică în proiectul de actnormativ.

Reţeaua de metrou din Bucureştiare o lungime de 67 de kilometri, patru magistrale şi 49 de staţii.Recent, Metrorex a atribuit lucrările pentru construcţiaMagistralei 5, care urmează să fie pusă în funcţiune în2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO