Eveniment

Metroul ar putea ajunge in Drumul Taberei in 2012, dupa investitii de 320 mil. euro

Metroul ar putea ajunge in Drumul Taberei in 2012, dupa investitii de 320 mil. euro
03.11.2008, 19:58 318

Lucrarile pentru construirea tronsonului de metrou Drumul Taberei - Universitate vor incepe anul viitor, dupa ce Ministerul Transporturilor a lansat anuntul de licitatie pentru proiectarea si executia a opt statii de metrou (Brancusi - Eroilor 2) de pe acest tronson, dintr-un total de 14.

Valoarea contractului, care presupune doar lucrari de rezistenta si structura pentru tunele, galerii si statii de metrou, fara lucrarile de instalatii, se ridica la 320 de milioane de euro, dintr-un total de 523 de milioane de euro estimate pentru intregul tronson.
"Prima sectiune in tronsonul Drumul Taberei - Universitate va cuprinde opt statii si va deservi 300.000 de locuitori din cartierele Brancusi, Romancierilor, Drumul Taberei, Ghencea si Prelungirea Ghencea. Pe 25 noiembrie vom deschide ofertele de la licitatie, urmand ca proiectarea si construirea sa inceapa anul viitor", a declarat Antonel Tanase, secretar de stat in cadrul MT.
Finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat, urmand ca lucrarile sa fie finalizate in 42 de luni. Ministerul Transporturilor a negociat fara succes in urma cu un an obtinerea unui credit de la Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de circa 200-250 de milioane de euro. Ministerul Transporturilor nu a incheiat acordul cu BEI din cauza aprobarii ordonantei de urgenta privind datoria publica, prin care Ministerul Economiei si Finantelor a devenit singurul minister care poate contracta credite.
"Anul viitor vom acorda 40 de milioane de euro pentru inceperea lucrarilor, urmand ca din 2010 sa majoram suma acordata. Negocierile cu BEI nu au mai fost incheiate, iar finantarea va fi asigurata integral de la buget", afirma Tanase. La licitatia pentru constructia tronsonului Drumul Taberei - Universitate vor putea participa companiile sau consortiile de firme care au realizat lucrari similare si au o cifra de afaceri de peste 2,5 miliarde de lei (circa 700 mil. euro)
Tronsonul Drumul Taberei - Universitate are o lungime de 6,1 kilometri, dintr-un total de noua kilometri ai Magistralei 5, care va avea un traseu pana in Pantelimon.
Cele opt statii sunt Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara si Eroilor 2. Dupa finalizarea acestora, urmeaza sa se faca legatura cu Ghencea si Universitate, adica inca sase statii.
Contractul de consultanta pentru lucrari are o valoare de zece milioane de euro si este valabil pana in 2012, continand inclusiv garantia lucrarilor pe cinci ani.
Pentru achizitionarea ramelor de metrou si a instalatiilor vor fi organizate licitatii separate, care se vor derula in paralel cu executia lucrarilor. Sapaturile ar putea incepe in cursul anului viitor, daca firma castigatoare va finaliza proiectarea statiilor in 2009.
 
De la Brancusi la Eroilor 2
 
  • Prima sectiune din tronsonul Drumul Taberei - Universitate (Brancusi - Eroilor 2) va avea 6,1 kilometri din cei 9 kilometri ai Magistralei 5, care va ajunge pana in Pantelimon.
  • Lucrarile de constructie ar putea incepe anul viitor si vor fi finalizate in 42 de luni.
  • Valoarea estimata a investitiei este de 320 mil. euro dintr-un total de 523 mil. euro.
  • Sectiunea Brancusi-Eroilor va avea opt statii: Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara si Eroilor 2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO