Eveniment

Miercuri la ZF Bankers '19: Cât sunt în realitate dispuse băncile să crediteze companiile româneşti? Ce spun principalii bancheri?

Miercuri la ZF Bankers '19: Cât sunt în realitate...

Autor: Ziarul Financiar

02.07.2019, 19:46 270

Miercuri, 3 iulie, la ZF Bankers '19, ziua a II-a, bancherii vor discuta despre piaţa creditelor pentru companii şi cât sunt dispuse băncile să crediteze firmele antreprenoriale româneşti.

În economie este o întreagă discuţie legată de faptul că băncile sunt reticente în a finanţa pe termen lung proiectele de investiţii ale firmelor româneşti pentru că nu sunt sigure de viabilitatea acestora şi de capacitatea acţionarilor şi managerilor de a face faţă atunci când piaţa se întoarce împotrivă.

Băncile preferă să dea credite pe termen scurt şi nimeni nu se aventurează pe o perioadă mai mare de cinci sau 10 ani.

Datele statistice arată că în ultimii 10 ani, la o creştere economică de 75% în valoare nominală, creditarea privată a crescut cu numai 24%, ceea ce arată că economia creşte fără finanţare bancară.

Laurenţiu Mitrache, directorul general al CEC Bank, Ioana Tănase, directorul executiv al BCR, Cristian Sporiş, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, Dragoş Popa, director executiv, Citi România, Mihai Iordan, consultant în finanţări pentru companii, şi Andrei Burz-Pînzarude la Reff & Asociaţii, vor discuta despre creditarea companiilor şi despre toate formele mai complexe de finanţare.

Cum se face trecerea de la un credit comercial clasic la sindicalizări bancare şi care este apetitul băncilor de a finanţa achiziţii de companii prin acordarea de credite vor fi de asemenea subiecte de discuţii pentru miercuri la ZF Bankers. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO