Eveniment

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: „Este o tragedie ce se întâmplă cu balanţa comercială”

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi...

Autor: Roana Rotaru

17.04.2018, 17:50 801

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, atrage atenţia că deficitul comercial al României se adânceşte tot mai mult, sigura soluţia la această problemă fiind „internaţionalizarea”. Printre soluţiile prezentate de Mihai Daraban pentru echilibrarea balanţei comerciale este creşterea numărului de ataşaţi comerciali, în special în ţările din afara Europei.

„Nu ştiu ce mai putem echilibra. Este o tragedie ce se întâmplă cu balanţa comercială. Noi urmărim cifrele an de an şi ne uităm cum a crescut deficitul, de la 10 mld. euro în 2016, la 13 mld. euro în 2017. Trendul este în continuare de mărire a acestui deficit. Va trebuie să lucrăm mai mult pe internaţionalizare”, a spus Mihai Daraban.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Românie afirmă că dacă ar şti ce branduri se importă în România, le-ar propune companiilor respective să producă în România.

„Vrem să ne explice cineva în ce constă importurile de 75,6 mld. euro. Ce branduri se importă, să ne ducem la ei să le facem o propunere să producă în România. Până la urma aici se rezumă totul, la a consuma cât mai mult din producţia internă, altfel ne dezechilibrăm. Ne bucurăm ca până acum de Black Friday şi auzim cum se rostogoleşte TVA la vale la marfa importată, cumpărată de români”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

România a exportat în primele două luni din an bunuri în valoare totală de 10,8 mld. euro, în creştere cu 11,6% faţă de perioada similară a anului anterior, ceea ce o plasează pe locul 7 în clasamentul european în funcţie de creşterea exporturilor, arată datele Eurostat. Cu o populaţie la jumătate sau mai mică, Cehia, Ungaria şi Slovacia exportă mai mult decât România. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO