Eveniment

Mihai Fifor: Pensionarea la 70 de ani şi creşterea Pilonului 2, cadoul PNL pentru business-urile private

Mihai Fifor: Pensionarea la 70 de ani şi creşterea...

Autor: Teodor Bobei

09.01.2020, 10:46 724

Mihai Fifor a afirmat, joi, că scenariul pensionării la 70 de ani şi creşterea contribuţiilor la Pilonul 2 sunt un cadou oferit de PNL business-urilor private. Social-democratul a precizat că nu este posibilă creşterea vârstei de pensionare, deoarece speranţa de viaţă în România este de 75 de ani.

"După ce ani de zile au acuzat cu nu sunt bani de pensii, deşi erau, după ce au refuzat îndelung să-şi asume creşterea cu 40% a pensiilor începând cu septembrie 2020, liberalii, conduşi de Orban, revin la scenariul pensionării la 70 de ani şi reiau teoria creşterii contribuţiilor la Pilonul 2 de pensii.De fapt, un nou cadou făcut de PNL business-urilor private, aspect evidenţiat clar de marile sindicate din România. În speţă, iniţiativa reprezintă un mod de subminare al sistemului public de pensii, iar majorarea anunţată de Cîţu de la Pilonul I la Pilonul II de pensii, de la 3,75% cât e în prezent, la 6% în 2021 este un semnal clar în acest sens", a scris Mihai Fifor, joi, pe pagina sa de Facebook.

Fostul secretar general al PSD a subliniat că speranţa de viaţă în România este de 75 de ani, astfel încât creşterea vârstei de pensionare, chiar şi opţională, nu este posibilă.

"Riscul este cu atât mai mare cu cât guvernarea PNL a eliminat posibilitatea opţiunii între Pilonul I şi Pilonul 2, pe care guvernarea PSD legiferase.Ceea ce este şi mai dureros e faptul că PNL ignoră evidenţa faptului că în România nu se poate mări vârsta de pensionare sub nicio formă, nici măcar ca opţiune. Realitatea ne arată că în România speranţa de viaţa este de 75 de ani, faţă de media UE de 81 de ani. Prin urmare, orice comparaţie cu Uniunea Europeană trebuie să pornească de la această diferenţă", a mai evidenţiat acesta.

Fifor atrage atenţia că efectele "catastrofale" ale guvernării PNL vor fi greu de corectat.

"După refuzul de a majora alocaţiile copiilor, inghetarea pensiei minime şi măsura ilegală de a creşte accizele la carburanţi, PNL a început anul cu o nouă agresiune la adresa românilor.Cinismul politicii liberale nu mai surprinde pe nimeni. Dar efectele catastrofale ale acestei guvernarii vor fi greu, daca nu imposibil de corectat dupa ce romanii ii vor trimite acasa", a conchis Fifor.

Raluca Turcan a declarat ,miercuri, că există un proiect care prevede posibilitatea angajaţilor să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru.

Ludovic Orban a explicat anunţul vicepremierului, afirmând că e o temă în discuţie prin care, după vârsta de pensionare, anumite categorii de oameni să poată lucra fără să fie condiţionaţi de decizii administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO