Eveniment

Mihai Goţiu, senator USR: Guvernul a secretizat informaţii care pot costa România 4,4 miliarde de dolari

Mihai Goţiu, senator USR: Guvernul a secretizat...

Autor: Ionel Dancu

04.11.2018, 14:39 170

Senatorul USR Mihai Goţiu a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că Guvernul nu i-a pus la dispoziţie o serie de documente despre Roşia Montana şi că acest lucru ar putea să ajute compania care îi cere României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„Guvernul Dăncilă a secretizat informaţii publice care ne pot costa 4,4 miliarde de dolari. Guvernul Dăncilă a decis, în mod discreţionar, să blocheze accesul la informaţii publice legate de modul în care s-a desfăşurat Afacerea Roşia Montană. Senatorul USR Mihai Goţiu susţine că acest lucru ar avantaja compania Gabriel Resources în litigiul aflat pe rolul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), de la Washington, în care solicită statului român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu i s-a permis să distrugă Roşia Montană”, potrivit unui comunicat de presă postat, duminică, pe site-ul USR.

Potrivit sursei citate, Goţiu spune că nu i se pun la dispoziţie anumite documente cu caracter public.

„Am primit, săptămâna trecută, un răspuns de la Ministerul Mediului, asumat de vicepremierul Graţiela Leocadia Gavrilescu, prin care mi s-a transmis că nu îmi poate pune la dispoziţie procesele verbale ale Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) privitoare la proiectul de la Roşia Montană, documente cu caracter public, sub pretextul halucinant că <furnizarea de informaţii legate de acest subiect poate aduce atingere intereselor României prin afectarea dreptului acesteia la un proces echitabil” în dosarul de la Washington>. În răspuns nu mi s-a comunicat vreo decizie şi de cine ar fi fost luată, prin care aceste informaţii cu caracter public ar fi fost secretizate şi, implicit, motivarea unei astfel de hotărâri”, a menţionat acesta.

Senatorul adaugă că secretizarea unor informaţii „ar da apă la moară” companiei care cere României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„Mai grav, însă, e faptul că acest lucru poate fi folosit de companie în justificarea pretenţiilor ei. Gabriel Resources îşi construieşte pledoaria pe faptul că statul român nu şi-ar fi îndeplinit corect obligaţiile pe care le avea şi le are în procesul de autorizare a proiectului minier. Secretizarea discreţionară a unor informaţii legate de procesul de autorizare ar da apă la moară companiei să afirme că i-ar fi fost încălcate drepturile. Nu ar fi pentru prima dată când declaraţiile unor oficiali români sunt folosite de Gabriel Resources în proces. Prostiile debitate de fostul premier PSD Victor Ponta, în toamna lui 2013, sunt deja utilizate de companie în documentele depuse la ICSID pentru a-şi justifica pretenţiile de 4,4 miliarde de dolari”, a precizat Goţiu.

Acesta mai arată că informaţiile solicitate ar fi putut fi utile echipei de avocaţi care au pregătit o intervenţie pentru apărarea intereselor Românie în litigiul de la Washington, din partea mai multor ong-uri (Asociaţia Alburnus Maior, comunitatea Declic, reţeaua MiningWatch România şi Greenpeace România), intervenţie depusă la sfârşitul acestei săptămâni.

„E o dovadă de tupeu, ipocrizie şi iresponsabilitate incredibile să le blochezi accesul la informaţii cu caracter public celor care pregătesc apărarea intereselor statului român şi să afirmi că aşa aperi interesele statului român! Dar asta te poţi aştepta de la cel mai incompetent guvern post-decembrist, susţinut, coincidenţă sau nu, de un fost ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, plimbat dincolo de Cercul Polar în vacanţele ”de documentare” organizate de compania minieră, şi de un fost ministru al Industriei, Călin Popescu Tăriceanu, care, în 1997, şi-a pus semnătura pe înstrăinarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană”, a conchis Mihai Goţiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO