Eveniment

Mihai Purcărea, CEO, BRD Asset Management: Statul român se împrumută pe pieţele internaţionale la un cost mai mult decât dublu faţă de cel de acum 2 luni

Videoconferinţa ZF Restart România. Cum va arăta noua eră economică

Mihai Purcărea, CEO, BRD Asset Management: Statul român...

Autor: Alex Ciutacu

05.05.2020, 13:58 7276

Costurile de finanţare în euro pentru statul român au crescut brusc de la 1,2% la 3,2% pentru titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, întrucât România aşteaptă la începutul lunii iunie o decizie importantă de la agenţia de rating S&P, a explicat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în cadrul Videoconferinţei ZF „Restart România. Cum va arăta noua eră economică”.

„Vorbim de costuri de finanţare foarte mari pentru România şi toată Europa de Est, dar parcă puţin mai mult în România. Înainte de începerea crizei, costul de finanţare în euro era undeva la 1,2%, acum vorbim de un cost de finanţare de 3,2% pe 10 ani. Dacă statul român ar ieşi să caute finanţare pe pieţele internaţionale ar trebui să plătească mai mult decât dublu decât acum 2 luni.”, a spus Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în timpul evenimentului.

Purcărea spune că această evoluţie este strâns legată de deciziile privind ratingul, întrucât agenţia de rating S&P va anunţa în data de 5 iunie dacă reduce sau nu ratingul României sub cel de investiţii.

În ceea ce priveşte finanţarea în monedă locală, costurile aproape că s-au dublat, însă intervenţia BNR a reuşit să stăvilească aceste creşteri şi să ajungă la un nivel de mijloc.

„Până la intervenţia Băncii Naţionale costul de finanţare crescuse enorm de mult de la 3,8% înainte de criză la 6% pentru obligaţiunile în lei ale României. După intervenţia BNR, prin acea decizie de a cumpăra obligaţiuni în lei, costul de finanţare a scăzut la 4,7%. Este încă peste nivelul de la începutul crizei, însă a scăzut semnificativ”, a spus Mihai Purcărea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO