Eveniment

Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean şi restul membrilor comisiei ANRP, sub control judiciar

Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean şi restul membrilor...

Autor: Cătălin Lupăşteanu

10.12.2015, 16:56 290

Omul de afaceri Mihai Rotaru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi celelelate persoane care au făcut parte din comisia ANRP care i-a acordat lui Rotaru o despăgubire pentru un teren supraevaluat, arestaţi pe 28 noiembrie, vor fi puşi în libertate şi cercetaţi sub control judiciar.

Decizia a fost luată joi de instanţa supremă şi este definitivă.

Aceeaşi instanţă i-a arestat, pe 28 noiembrie, pe Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici.

Omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, este acuzat de procurorii DNA că i-a dat mită 600.000 de euro deputatului PNL Ioan Oltean pentru a interveni la aNRP în favoarea sa. Rotaru a obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP au făcut parte, la momentul respectiv, Crinuţa Dumitrean, care era preşedintele instituţiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu.

Marko Attila, fost deputat UDMR, a fost dat în urmărire internaţională, într-un alt dosar, în luna mai.

Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1 milion de lei, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PNL. Măsura i-a fost comunicată joi deputatului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer, joi, ICCJ arestarea preventivă a deputatului Ioan Oltean, în dosarul în care este urmărit pentru fapte de corupţie privind despăgubirea lui Mihai Rotaru.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor anticorupţie şi vor dispune arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ioan Oltean.

Deputaţii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean, acuzat de corupţie în dosarul despăgubirilor ANRP, cu 186 de voturi "pentru".

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", Crinuţa Dumitrean la data respectivă, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea lui Mihai Rotaru.

"În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO