Eveniment

Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate

Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a fost...

Autor: Roxana Preda

16.11.2015, 14:38 222

Audierea sa a avut loc cu uşile închise. La finalul discuţiilor cu parlamentarii, Mihnea Motoc, până acum ambasador al României la Londra, a spus că s-a discutat foarte mult despre acordarea de sprijin financiar, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

"S-a discutat foarte mult de obiectivele de alocare bugetară, obiectivul ultim fiind acela de a trece la 2% alocare din PIB începând cu 2017, pentru următorii zece ani", a declarat Mihnea Motoc.

Mihnea Motoc afirmat că este onorat de faptul că premierul desemnat Dacian Cioloş i-a încredinţat potofoliul Apărării Naţionale.

"Ţin să transmit opiniei publice că principalul sentiment care mă încearcă este cel de extremă onoare pentru propunerea făcută de premierul desemnat, Dacian Cioloş, de a-mi încredinţa portofoliul Apărării Naţionale, pentru că este instituţia cu cea mai îndelungată tradiţie şi istorie, cu fapte de glorie şi cota cea mai mare de încredere în rândul românilor. (...) Dincolo de o discuţie foarte bună a rezultat un vot unanim care mă obligă şi mă responsabilizează", a declarat Mihnea Motoc, după audieri.

Mihnea Motoc a precizat că discuţiile s-au axat, în mod deosebit, pe contextul de securitate, unul care "ridică provocări şi prezintă riscuri pentru România".

"Vorbim de ameninţările de pe flancul estic, dar şi de ameninţările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană şi implicit pe cea a României", a spus ministrul propus pentru portofoliul de la Apărare, precizând că a vorbit despre continuitate şi previzibilitate în orientarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta — componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat.

Întrebat dacă marea provocare pentru flancul estic al NATO o reprezintă Răsăritul sau Sudul în momentul de faţă, Motoc a răspuns: "Ambele".

"Pe flancul estic avem evoluţiile din estul Ucrainei care s-au adăugat anexării ilegale a Crimeei cu consecinţa unei stări de instabilitate, unei modificări a tabloului de forţe în regiunea mai amplă a Mării Negre. Pe flancul sudic, cum declaram la început, sunt toate fenomenele apărute pe fundalul stării extinse de instabilitate şi de conflict din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, care sunt de relevanţă şi de preocupare, inclusiv pentru România, chiar dacă nu suntem în proximitate geografică în raport cu această regiune", a spus Motoc, adăugând că în acest sens se gândeşte "numai" la recentul summit de la Bucureşti al aliaţilor est-europeni care nu au discutat numai despre situaţia de la Est, ci a luat în discuţie şi riscurile pe "filieră sudică".

Mihnea Motoc şi-a exprimat speranţa că "dincolo de acest sprijin de la nivelul comisiilor", împreună cu echipa sa, va demonstra "prin dialog susţinut" că merită să beneficieze de acest sprijin şi în continuare.

"Am asigurat pe distinşii membri ai comisiilor reunite că mă voi călăuzi după cea mai mare transparenţă pe care o poate permite exigenţa din jurul instituţiei militare, i-am asigurat că mă voi orienta după aşteptările legate de garantarea integrităţii, corectitudinii şi legalităţii în toate măsurile întreprinse la nivelul ministerului Apărării Naţionale. (...) Vom demonsta ca ansamblu al echipei alcătuite de premierul desemnat Dacian Cioloş, vom demonstra prin dialog deschis, prin dialog susţinut cu comisiile de resort că merităm să benificiem de acest sprijin şi în continuare", a declarat ministrul propus la ministerul Apărării Naţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO