Eveniment

Mii de persoane protestează în faţa Parlamentului de la Chişinău, păzit de mii de poliţişti

Mii de persoane protestează în faţa Parlamentului de...

Autor: Ioana Bojan

21.01.2016, 13:46 534

Mii de manifestanţi s-au adunat în faţa Legislativului de la Chişinău pentru a protesta faţă de învestirea Guvernului Filip, care a fost votat şi învestit miercuri.

Liderii Platformei DA cer alegeri anticipate pentru că acestea, în opinia lor, sunt unica soluţie de depăşire a crizei.

În jurul clădirii Parlamentului s-a format un cordon impresionant de poliţişti, în condiţiile în care mii de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost dislocaţi pentru a asigura ordinea.

Protestatarii organizaţi de Platforma civică "Demnitate şi Adevăr" s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), după care s-au îndreptat spre Parlament pentru a continua protestele faţă de învestirea Guvernului Filip. În faţa Legislativului se afla deja o mulţime de manifestanţi, susţinători ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN), condus de Renato Usatîi, şi ai Partidului Socialiştilor (PSRM), condus de Igor Dodon, transmite IPN în pagina online.

Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că oamenii vor continua să protesteze, în mod paşnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intră în ultima fază de scoatere a statului din captivitate. Vasile Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. "Ieri, la Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chişinău a fost instaurată o huntă criminală", a declarat Vasile Năstase.

În acelaşi timp, în faţa Parlamentului, s-au adunat simpatizanţii PSRM şi PPPN. Aceştia au adus cu ei coroane funerare, afirmând că "astăzi urmează să moară regimul oligarhic". Liderul PPPN, Renato Usatîi, a îndemnat oamenii să protesteze paşnic, menţionând că violenţele nu vor ajuta la nimic. "Oamenii trebuie să vină din toate localităţile. La fel, toţi chişinăuienii trebuie să iasă în stradă astfel încât guvernanţii să nu poată ieşi până la magazin după pâine", a declarat Renato Usatîi.

Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că unica soluţie sunt alegerile anticipate. "Noi, socialiştii, ne adresăm Curţii Constituţionale, care anulează decizia de ieri a Parlamentului. Pe 29 ianuarie expiră termenul de învestire a Guvernului, iar pe 30 dizolvăm Parlamentul şi declarăm alegeri anticipate", a mai spus Dodon.

Protestele au început miercuri, în timpul şedinţei speciale a Parlamentului, în cadrul căreia a fost învestit cabinetul de miniştri condus de democratul Pavel Filip.

După învestire, protestatarii au înconjurat Parlamentul pentru a nu le permite deputaţilor să părăsească sediul şi pentru a impune anularea votului.

Protestatarii au forţat o uşă laterală a Parlamentului şi au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoşi afară de forţele de ordine. Cel puţin zece persoane, printre care şi patru poliţişti, au avut de suferit în urma altercaţiilor şi îmbrâncelilor. Printre cei agresaţi a fost şi deputatul liberal Mihai Ghimpu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO