Eveniment

Miliardarii lumii nu au ce face cu banii: atunci când comandă un yacht, mai comandă unul secundar, care să le transporte echipamentele, submarinele, jetsky-urile şi personalul suplimentar şi să aibă spaţiu de aterizare pentru elicopter ca să nu îi deranjeze zgomotul când vin sau pleacă musafirii. Abramovici si Jeff Bezos sunt primii pe listă

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu

27.06.2021, 16:00 843

Ce-i trebuie omului care nu mai are loc pe superiaht? Nu un vas mai mare, ci încă unul. 

În ultima vreme, proprietarii sau potenţialii proprietari de astfel de ambarcaţiuni preferă să comande direct un iaht principal şi unul secundar, rolul celui de-al doilea fiind să transporte echipamente voluminoase, printre care submarine sau jet skiuri, personal suplimentar şi să preia unele din facilităţile celui principal. Se poate de exemplu muta spaţiul de aterizare pentru elicoptere pe iahtul secundar, pentru ca zgomotul acestor aparate să nu deranjeze proprietarii când le vin sau pleacă musafiri, scrie The Telegraph.

Iahtul secundar poate fi recunoscut şi după nume, unii alegând să le boteze „Garçon”, „Hodor” sau „Chaser”.

Printre clienţii de asemenea ambarcaţiuni se numără Roman Abramovici, care şi-a dorit două vase de aprovizionare care să-i însoţească iahtul, ori Jeff Bezos. Soluţia cu iahtul secundar, spun companiile constructoare de asemenea vase, este mai bună decât comandatul unui superiaht mai mare, pentru că în cel de-al doilea caz nu se poate asigura la fel de mult spaţiu pentru depozitare şi pentru personal, aceştia explicând şi că e mai ieftin să comanzi două iahturi, unul mai mare şi unul mai mic, decât unul foarte mare. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că astfel iahtul principal rămâne la dimensiuni care-i permit să tragă la mal în spaţii mai strâmte.

Iahtul secundar poate fi simplu sau asortat cu cel pe care-l însoţeşte şi poate fi folosit chiar şi ca laborator de cercetări, cum este cazul «flotei» geneticianului american Jonathan Rothberg, care are un superiaht principal, „Gene Machine”, de pe care a mutat cele necesare derulării proiectelor ştiinţifice pe cel secundar, denumit „Gene Chaser”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO