Eveniment

Miliardarul de la Sidex a cerut „soluţii“ pentru un preţ mai mic la energie, Ponta a afirmat sprijinul pentru o activitate „pe termen lung“ a combinatului

Lakshmi Mittal (dreapta) a fost interesat la întâlnirea cu premierul victor Ponta de poziţia României la Consiliul European din această săptămână care va discuta viitorul pieţei europene a energiei. GALERIE FOTO

Lakshmi Mittal (dreapta) a fost interesat la întâlnirea cu premierul victor Ponta de poziţia României la Consiliul European din această săptămână care va discuta viitorul pieţei europene a energiei. GALERIE FOTO

Autor: Radu Bostan

19.05.2013, 21:03 788

Miliardarul indian Lakshmi Mittal, proprietarul grupului industrial ArcelorMittal, a cerut vineri, într-o întâlnire cu premierul Victor Ponta, măsuri de reducere a costurilor la energie suportate de ArcelorMittal Galaţi, primul-ministru exprimând sprijinul autorităţilor române pentru menţinerea activităţii combinatului pe termen lung.

„Lakshmi Mittal a prezentat evoluţiile privind industria oţelului şi preocupările grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii în Europa şi în mod particular în România“, arată un comunicat al Guvernului. În cadrul întâlnirii, omul de afaceri şi-a exprimat „speranţa că mediul investiţional din România îşi va păs­tra atractivitatea şi că vor putea fi identificate soluţii sustenabile, în mod special în domeniul energiei.“

De cealaltă parte, Victor Ponta a afirmat „sprijinul Guvernului român pentru o activitate eficientă şi pe termen lung a grupului ArcelorMittal în România“. Cum întâlnirea lui Mittal cu premierul a avut loc înainte de Consiliul European de pe 22 mai, unde una dintre temele de discuţie va fi competitivitatea Europei, primul-ministru l-a asigurat pe preşedintele ArcelorMittal „că va avea în atenţie şi în acest context problemele semnalate şi implicaţiile asupra competitivităţii, prezentate în cursul întâlnirii“, mai arată sursa citată.

Recent, Mittal a cerut liderilor europeni să ridice barierele comerciale în calea concurenţei „neloiale“ din partea Chinei şi să protejeze, astfel, industria de pe continent. El sugera, printre altele, introducerea unor suprataxe la importurile de oţel din state cu standarde de mediu scăzute, potrivit Financial Times.

Apelul omului de afaceri a fost auzit şi la Bucureşti. Ministrul economiei Varujan Vosganian a anunţat tot vineri că România, împreună cu alte ţări producătoare de oţel, între care Franţa şi Polonia, va prezenta în scurtă vreme Comisiei Europene un plan de susţinere a industriei siderurgice. Una dintre măsurile incluse în viitorul plan ar urma să fie chiar taxarea importurilor pentru a aduce costurile acestora la nivelul celor suportate de companiile europene.

Oficialii ArcelorMittal Galaţi se plâng de multă vreme de costurile energiei şi de lipsa comenzilor, motive pentru care sunt nevoiţi să-şi restrângă activitatea şi să disponibilizeze personal. Un calcul al ZF arată însă că vânzările combinatului ar putea creşte cu 100 mil. euro pe an dacă fostul Sidex ar deveni un furnizor de tablă pentru uzina Dacia din Piteşti. Potrivit unor surse de la Dacia, problema este că tabla produsă la Galaţi nu corespunde cerinţelor tehnice şi nu poate fi folosită în caroseria maşinilor produse la Mioveni, deoarece ArcelorMittal nu a realizat unele investiţii în laminorul de tablă, estimate la 50 mil. euro, tabla produsă la Galaţi. În consecinţă, fabrica Dacia este nevoită să-şi procure tabla pentru caroserie din importuri, iar combinatul de la Galaţi pierde astfel un client local care i-ar aduce un plus de 10% la afacerile anuale.

Printre membrii delegaţiei ArcelorMittal s-au numărat, pe lângă proprietarul grupului, şi Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal Galaţi, şi Bruno Ribo, directorul general al combinatului. Din partea autorităţilor române, la întâlnire au participat premierul Victor Ponta, ministrul comunicaţiilor Dan Nica, preşedintele ANRE Niculae Havrileţ şi un consilier al primului-ministru, Mihnea Constantinescu, fostul şef de cabinet  al premierului Adrian Năstase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO