Eveniment

Ministerele guvernului Ciucă au făcut „economii” de peste 7 miliarde de lei la cheltuielile din PNRR, adică la investiţii din fonduri nerambursabile. Doar Ministerul Proiectelor Europene a „economisit” 4,3 mld. lei şi Ministerul Transporturilor peste 1 miliard de lei

Ministerele guvernului Ciucă au făcut „economii” de...

Autor: Răzvan Botea

15.11.2022, 20:38 219

Guvernul Ciucă a făcut „economii” de 7 mld. de lei la cheltuielile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), arată proiectul de rectificare bugetară publicat marţi seară de Finanţe. Cheltuielile din PNRR înseamnă, de fapt, investiţii, acestea fiind destinaţia tutror fondurilor alocate prin acest program.

„Proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR se diminuează cu 7.049,6 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului amintit, la secţiunea cheltuielilor.

De asemenea, ministerele au făcut „economii” la cheltuielile de investiţii din PNRR şi din zona de împrumuturi, însă mai mici. Cea mai mare astfel de economie este la Ministerul Transporturilor: aproape 500 mil. lei, care se adaugă la cei aproape 1 mld. de lei fonduri necheltuite din granturile PNRR.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a făcut „economii” din granturile PNRR de aproape 1 miliard de euro (4,3 mld. lei), iar Ministerul Mediului şi Dezvoltării ambele câte 500 mil. lei.

România a primit până în acest moment 3,8 mld. euro (19 mld. euro) din PNRR şi urmează să mai primească o tranşă, aprobată de Comisia Europeană, de 2,5 mld. euro (12 mld. lei) Planul total ar fi în sumă de 29 mld. euro (cca. 145 mld. lei la cursul actual), iar investiţiile trebuie finalizate până în 2026. Banii se primesc în tranşe, guvernul fiind nevoit să atingă ţinte şi jaloane, reforme, pentru a primi fondurile.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, până în acest moment s-au cheltuit doar 50 de mil. de lei din granturile – banii gratuiţi - PNRR şi 6 mil. lei din componenta de împrumuturi.

Care sunt ministerele care nu au cheltuit fondurile alocate din granturile PNRR:

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene:   -4,3 mld. lei

Ministerul Transporturilor          -1 mld. lei

Ministerul Dezvoltării    -530 mil. lei

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor               -500 mil. lei

Ministerul Educaţiei       -300 mil. lei

Ministerul Energiei:        -270 mil. lei

Ministerul Sănătăţii:       -60 mil. lei

Ministerul Finanţelor:    - 60 mil. lei

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO