Eveniment

Ministerul Educaţiei a publicat doar 1.000 de teze de doctorat, din cele 7.000 anunţate de ministrul Monica Anisie

Ministerul Educaţiei a publicat doar 1.000 de teze de...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

04.03.2020, 16:48 88

Ministerul Educaţiei a publicat 1.335 de teze de doctorat, după ce Liga Studenţilor a cerut publicarea tuturor tezelor de doctorat şi pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea lor. Reprezentanţii Ligii spuneau că dacă se publică toate tezele de doctorat ar începe „o curăţenie generală în toate instituţiile de învăţământ”.

„M-am aplecat încă din decembrie asupra acestui fapt şi iată că astăzi (miercuri-n.r.), chiar în acest moment, puteţi intra pe site să vizualizaţi primele teze pe care noi le-am pus în transparenţă”, a spus Monica Anisie, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

În luna februarie, ministrul Educaţiei a promis publicarea a peste 7000 de teze de doctorat. Mai mult, Anisie anunţa că şcolile vor fi evaluate şi de evaluatori externi.

Liga Studenţilor Iaşi a solicitat, în februarie, Ministerului Educaţiei Naţionale publicarea tuturor tezelor de doctorat, nu doar a celor depuse în format electronic începând din 2016, precum şi transmiterea unei adrese către toate universităţile prin care să se clarifice faptul că prin acest demers nu se încalcă prevederile Regulamentul European de Protecţie a Datelor (REPD/GDPR) şi nu se aduce nicio vătămare vieţii private a deţinătorilor titlurilor de doctor.

Totodată, organizaţia a cerut incriminarea comercializării de lucrări ştiinţifice, introducerea unor sancţiuni administrative pentru instituţiile care „pierd” sau „fac pierdute” lucrări de doctorat şi înăsprirea regimului penal pentru sustragerea sau distrugerea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO