Eveniment

Ministerul Educaţiei pune în dezbatere OUG prin care elevii din 100 de şcoli primesc o masă caldă

Ministerul Educaţiei pune în dezbatere OUG prin care...

Autor: Departamentul Social

26.12.2019, 12:20 127

Ministerul Educaţiei supune dezbaterii un proiect de OUG prin care le este acordată gratuit elevilor şi preşcolarilor o masă caldă în fiecare zi, în valoare de 10 lei. Masa caldă va fi acordată copiilor din 100 de şcoli. 

„Caracterul de urgenţă al actului normativ este impus de: faptul că fiecare copil al României are dreptul la educaţie, însă statutul socio – economic al familiilor din care provine mare majoritate a copiilor de vârstă şcolară nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet pentru a fi prezenţi la orele de curs, aspect ce constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea Ordonanţei de urgenţă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonaţă de urgenţă.

Măsura va fi aplicată odată cu intrarea în vigoare a OUG şi până la finele anului 2020.

„Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor în cadrul Programului - pilot se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”, mai arată sursa citată.

Ininţiatorul mai arată că aplicarea a acestui proiect pilot prevăzut de OUG va asigura premisele accesului egal şi nediscriminatoriu la educaţie al tuturor copiilor, indiferent
de mediul rezidenţial de apartenenţă sau de situaţia socio-economică.

Nevoia unui astfel de proiect a aparut şi în contextul în care un număr mare de elevi se află în situaţie de eşec şcolar sau abandonează/ părăsesc timpuriu şcoala, frecventarea şcolii fiind direct influenţată de condiţiile socio-economice şi geografice defavorabile (distanţe mari şi/sau trasee dificile de la domiciliu la unitatea de învăţământ, lipsa mesei de prânz).

100 de şcoli din toată ţara se află pe lista Ministerului Educaţiei care pot implementa proiectul-pilot de acordarea unei mese calde elevilor. Valoarea totală a proiectului este de peste 66 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO