Eveniment

Ministerul Educaţiei va continua cu soluţia decontării manualelor pentru elevii de a XI-a şi a XII-a

Ministerul Educaţiei va continua cu soluţia decontării...

Autor: Ioana Nicolescu

10.02.2016, 08:43 94

Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor deconta manuale şi în anul şcolar 2016-2017, a declarat, într-un interviu acordat Agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

"Pentru manualele de a XI-a şi a XII-a ştiţi bine că s-au dat nişte sume, care se vor da în continuare. Am încredere că vom merge pe calea aceasta. Anul acesta nu pot schimba chiar totul, chiar dacă vreau. Deocamdată avem soluţia pe care o continuăm. Cu siguranţă că vom putea, până în toamnă, să luăm eventuale alte decizii atunci când vom pregăti bugetul pentru anul viitor”, a declarat ministrul Educaţiei.

Însă, reprezentanţii elevilor atrag atenţia că soluţia propusă anul acesta a fost una de compromis şi că un ajutor real ar însemna dublarea acestei sume.

"Ne-au chemat la Ministerul Educaţiei luna aceasta să discutăm. Noi susţinem să se dubleze suma de 55 de lei, care a fost mai mult o soluţie de compromis atunci când s-a discutat. Ca dovadă, o mare parte din elevi nici măcar nu au mai decontat manualele şcolare", a spus pentru MEDIAFAX Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre situaţia manualelor pentru clasa a III-a şi a VI-a, arătând că la clasa a III-a aproape toate manualele au ajuns la elevi.

"Au fost probleme, au fost contestaţii, dar nu mai sunt atât de multe probleme acum. La clasa a III-a mai este doar o zonă contestată. La clasa a IV-a a fost o extindere a perioadei de depunere, dar nu a fost luate unilateral. Nu aş fi vrut această extindere, dar m-am întâlnit cu toţi, cu reprezentanţii editurilor, cu părinţii, elevii şi sindicatele. Împreună am discutat dacă este oportună această extindere şi toţi au zis că da, pentru că numai aşa puteau fi pregătite propunerile foarte bine. Obiectivul nostru este acela de a avea un manual cât mai bun şi la timp. Mi-au promis cu toţii că extinderea cu o lună a termenului de depunere a ofertelor nu va afecta sub nicio formă capacitatea dânşilor de a produce astfel încât manualele să fie, în toamnă, pe masa elevilor noştri de clasa a IV-a”, a mai spus, în interviul pentru Agenţia MEDIAFAX, ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

În toamna lui 2015, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au putut deconta cel mult trei manuale în baza unui ajutor financiar de 55 de lei dat de către Ministerul Educaţiei.

Însă, suma a fost prea mică pentru a-i ajuta real pe elevii nevoiaşi, iar cei care îşi permit să cumpere manuale au ales să nu mai facă decont spunând că era prea complicat să facă demersuri pentru o sumă atât de mică.

De altfel, situaţia s-a reflectat şi în datele Ministerului Educaţiei, care a cheltuit aproape două milioane de lei pe achiziţionarea de manuale pentru 63.300 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a, adică pentru mai puţin de jumătate din elevii din clasele terminale de liceu.

În ceea ce priveşte manualele de la clasa a III-a, în momentul de faţă au ajuns la elevi următoarele titluri: Limba şi Literatura Română, Limba Modernă Engleză, Limba Modernă Franceză, Arte Vizuale şi Abilităţi Practice, Muzică şi Mişcare şi Religie Cultul Ortodox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO