Eveniment

Ministerul Finanţelor a realizat două jaloane înainte de termenul asumat prin PNRR

Ministerul Finanţelor a realizat două jaloane înainte...

Autor: Laura Buciu

14.03.2022, 11:06 20

Ministerul Finanţelor a îndeplinit, înainte de termenul de 31 martie, cele douã jaloane asumate în cadrul componentei 8 – „Reforma fiscalã şi Reforma sistemului de pensii”, reforma Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã (ANAF) prin digitalizare şi le-a raportat deja coordonatorului naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Implementarea riguroasă şi eficientă a angajamentelor din PNRR reprezintă un obiectiv prioritar pentru România, iar Ministerul Finanţelor se află în prima linie în acest sens. Astfel, alături de colegii mei vom depune toate diligenţele pentru îndeplinirea la timp a jaloanelor şi ţintelor asumate, precum şi pentru implementarea măsurilor cuprinse în PNRR, din aria noastră de competenţă”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Jalonul vizând intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice în Spaţiul Privat Virtual (SPV) a fost îndeplinit încă din 2021, prin aprobarea Ordonanţei nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale. Actul normativ prevede obligativitatea persoanelor juridice de a se înregistra în Spaţiul Privat Virtual (SPV).

În ceea ce priveşte jalonul privind operaţionalizarea/aprobarea Planului comun de acţiune al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al Inspecţiei Muncii pentru prevenirea şi limitarea fenomenului de evaziune a muncii la gri/negru, în data de 17 februarie a fost aprobat planul comun de acţiune al celor două instituţii privind organizarea controalelor fiscale. Sunt vizaţi operatorii economici care prezintă un risc fiscal ridicat şi, de asemenea, cei care prezintã un risc din perspectiva utilizãrii muncii subdeclarate/nedeclarate.

Planul va fi defalcat pe tipuri de activitãţi sezoniere, în cazul în care incidenţa riscurilor menţionate este cunoscutã a fi ridicată. Periodic, în baza analizelor rezultatelor obţinute, planul va fi actualizat în funcţie de rezultate.

Ministerul Finanţelor şi-a asumat prin PNRR componenta 8 - „Reforma fiscalã şi Reforma sistemului de pensii", cu un buget de 371,8 milioane de euro, iar prin îndeplinirea acestor jaloane reiterează angajamentul ferm pentru realizarea la termen şi cu rigurozitate a reformelor pentru dezvoltarea României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO