Eveniment

Ministerul Finanţelor anunţă finalul „decapitalizării“ voluntare a companiilor din România

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România

Autor: Iulian Anghel

16.08.2019, 00:03 2367

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de ordonanţă de modificare a legii 31/1990 a societăţilor comerciale care, între altele, ar urma să interzică acordarea de avansuri sau împrumuturi acţionarilor/asociaţilor la societăţile care optează pentru distribuiri trimes­triale de dividende, până nu se regularizează sumele astfel distribuite în cursul anului. Ministerul vrea să reducă o practică prin care acţionarii îşi împrumută companiile pentru a le menţine pe linia de plutire, fără însă să le capitalizeze la nivelul cerut de lege – situaţie în care se află jumătate din cele 600.000 de companii din România.

Nota de fundamentare a proiec­tu­lui justifică această măsură: „S-a consta­tat că, în unele cazuri, atunci când socie­ta­tea a înregistrat profit curent, dar avea pierdere contabilă reportată, a pro­cedat la repartizarea integrală a profitului curent. În aceste condiţii, în lipsa unei prevederi legale exprese, re­zer­vele legale sau statutare nu sunt consti­tuite la nivelul cerut de lege, sau pier­derea cu­mu­lată rămâne ca pierdere reportată“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO