Eveniment

Ministerul Finanţelor anunţă o rectificare bugetară pozitivă, dar rămâne de văzut din ce bani, în condiţiile în care veniturile sunt sub estimări

Autor: Iulian Anghel

13.11.2017, 00:05 290

Finanţele se bazează pe creşterea econo­mică ce va sări de la 5,6% cât era estimarea la pri­ma rectificare bugatară din septembrie, la 6,1%, la finele anului.

Dar, la nouă luni, creş­terea extraordinară şi neanticipată a economiei nu se reflectă în veniturile bugetare care, la nouă luni, sunt mai mici cu 4,4% decât cele estimate la începutul anului. În aceeaşi vreme, deficitul bugetar a fost men­ţinut în ţinte doar prin reducerea chel­tu­ie­lilor care sunt cu 11% mai mici decât estimările – de fapt, sacrificate sunt investiţiile care, între ianuarie şi septembrie, au fost mai mici cu 36% decât cele presupuse la început de an.

Potrivit Ministerului Finanţelor, rezultatele ce vin din economie argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare şi de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde de lei la 842,5 miliarde de lei.

Guvernul va decide miercuri a doua rectificare bugatară „pozitivă” din acest an, rectificare ce poate fi cu adevărat „pozitivă” doar în măsura în care Ministerul Finanţelor va veni cu noi date din care să rezulte că veniturile bugetului general consolidat sunt peste cele progozate, în condiţiile în care, oficial, nu există o intenţie de depăşire a deficitului bugetului general consolidat stabilit la începutul anului.

„Ministerul Finanţelor Publice anunţă că rectificarea bugetară finalizată în luna noiembrie a acestui an este una pozitivă, are la bază consultări premergătoare cu toate ministerele şi s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB”, au explicat la finalul săptămânii trecute Finanţele.

Economia creşte puternic şi sunt toate premisele să treacă, aşadar, de 6% din PIB. Problema este însă dacă această creştere se reflectă şi în încasări. La nouă luni, veniturile sunt foarte bune – un plus de 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar că, faţă de programul de la începutul anului, ele sunt cu 4,4% mai mici. Finanţele spun că deficitul va rămâne în ţintele stabilite la începutul anului, ceea ce înseamnă că acest lucru nu se poate face decât prin ajustarea de cheltuieli la nivelul veniturilor. Deja, la prima rectificare au fost tăiate zece miliarde de lei de la cheltuielile de investiţii, ceea ce înseamnă că şi veniturile mai mici în buget vor fi suficiente pentru rămânerea în ţinta de deficit bugetar. Doar că sacrificate sunt cheltuielile de investiţii – un minus de 36% la nouă luni. Atunci ce sens are să te lauzi cu rectificarea pozitivă şi cu o creştere de 6% a economiei când deficitul bugetar este ţinut în frâu doar de scăderea investiţiilor, lucru ce va pune mari probleme creşterii viitoare?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO