Eveniment

Ministerul Finanţelor revine pe pieţele externe şi împrumută 1 mld. euro la un randament de 3% pe an

Ministerul Finanţelor revine pe pieţele externe şi...

Autor: Claudia Medrega

20.05.2016, 00:07 1042

Ministerul Finanţelor a revenit ieri pe pieţele externe, pentru a doua oară în acest an, şi a lansat o emisiune de obligaţiuni în euro pe 12 ani, împrumutând 1 mld. euro la un randament de circa 3%.

Randamentul a fost de 225 puncte de bază peste rata de referinţă mid-swap, potrivit Bloomberg. Mid-swap rate - rata de referinţă a pieţei sau indicatorul de dobândă la euro pe pieţele internaţionale pentru împrumuturile suverane - este în Europa randamentul bondurilor Ger­maniei în euro.

Aranjorii plasamentului de obligaţiuni au fost Citi, JP Morgan, Raiffeisen, Societe Gene­rale şi UniCredit.

Lansarea obligaţiunilor vine după ce în februarie România a atras de pe pieţele financiare externe 1,25 mld. euro, la minime istorice de cost, prin redes­chide­rea a două emisiuni de euro­bon­duri lansate în octombrie anul trecut, cu maturităţi de 10 şi 20 de ani. Statul a vândut obligaţiuni pe 10 ani de 750 mil. euro, la un randament de 2,55% şi titluri pe 20 de ani în valoare de 500 mil. euro, la 3,9%.

Pentru 2016 Ministerul Finan­ţelor are în vedere emiterea de euroobligaţiuni de apro­ximativ 3 mld. euro (echivalent). Până în prezent, au fost emise euro­obligaţiuni de 2,25 mld. euro. 

Pentru 2017 se estimează un necesar de finanţare de pe pieţele externe între 2,7 mld. euro şi 3 mld. euro.

Plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost majorat de guvern în acest an de la 18 mld. euro la 20 mld. euro, pentru acoperirea necesarului brut de finan­ţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru 2016-2017.

România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii şi a reuşit să se împrumute pe termene din ce în ce mai lungi şi la randamente avantajoase.

Randamentele la care s-a împrumutat statul atât de pe pieţele externe, cât şi de pe piaţa internă au fost în scădere în ultimii ani, ajungând pentru unele scadenţe chiar la minime istorice. Dacă în aprilie 2014 costul de finanţare la împrumuturile în euro pe 10 ani a fost de 3,7%, în octombrie 2014 Ministerul Finanţelor s-a împrumutat pe 10 ani la un cost mai mic de 3% pe an, în premieră.

Iar în octombrie 2015, costul împrumuturilor în euro pe piaţa externă pe 10 ani a coborât la 2,8%. Com­parativ, în primăvara anului 2008 România se împrumuta pe 10 ani în euro la un randament de 6,8%.

Luna februarie a adus prima lici­taţie cu titluri de stat în euro de pe piaţa locală din august 2014 încoace. Fi­nanţele au împrumutat 500 mil. euro pe cinci ani la un cost de 1%. În februarie au ajuns la scadenţă mai multe emisiuni de titluri în euro lansate în anii trecuţi pe piaţa internă, valoarea cumulată fiind de aproape

1,6 mld. euro. În martie, Trezoreria a mai îm­pru­mutat 275 mil. euro prin redeschiderea emisiunii de titluri de stat în euro lansate în februarie pe piaţa locală.

În 2016, Ministerul Finanţelor vrea să atragă resurse financiare de pe pieţele externe în sumă totală de 4,5 mld. euro.

Finanţarea din surse externe se va realiza prin emiterea de euro­bonduri în sumă de 3 mld. euro şi prin împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale, de circa 1,5 mld. euro, conform programului indicativ de emisiuni de titluri În iunie, ajunge la scadenţă o emisiune de euroobligaţiuni emisă pe pieţele externe în valoare de 1,5 mld. euro.

Ministerul Finanţelor trebuie să finanţeze în acest an un deficit bugetar estimat la 2,8% din PIB (circa 21 mld. lei), la care se adaugă refinanţările de titluri scadente de circa 38 mld. lei.

Ponderea împrumuturilor în euro în structura datoriei publice guvernamentale a crescut în ultimii ani spre 50%, nivel comparabil cu cel al împrumuturilor în lei, care au depăşit 100 mld. lei. Ponderea împrumuturilor în euro era în 2008 mai mică de 30% din structura datoriei publice guvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO