Eveniment

Ministerul Finanţelor schimbă regulile loteriei bonurilor fiscale

Ministerul Finanţelor schimbă regulile loteriei...

Autor: Departamentul Economic

15.08.2019, 13:03 302

Ministerul Finanţelor modifică modul de acordare a premiilor la loteria bonurilor fiscale, după ce a constatat că actualul sistem favoriza desemnarea drept câştigătoare a bonurilor cu valori mari, de peste 100 de lei. 

Datele statistice referitoare la dispersia pe intervale valorice a bonurilor fiscale în raport cu valorile extrase arată că doar în cazul a 6 extrageri (10,17%) din cele 59 organizate în perioada aprilie 2015 - iulie 2019, bonul fiscal câştigător a avut o valoare mică, din intervalul 1-99 lei, arată ministerul.

Din datele disponibile rezultă că, ponderea bonurilor fiscale pe intervale valorice, în total bonuri fiscale emise de operatorii economici din Romania, este următoarea: bonuri fiscale cu valori cuprinse în intervalul 1 – 99,99 lei : 83%; bonuri fiscale cu valori cuprinse în intervalul 100 – 999,99 lei : 17%

Astfel, probabilitatea scăzută, confirmată de datele statistice prezentate, a extragerii unor valori mici, aferente achiziţiilor uzuale de bunuri cu amănuntul şi servicii, în condiţiile în care operatorii economici eliberează, preponderent bonuri fiscale cu valori de până la 100 lei (aprox. 83%), poate determina o diminuare a popularităţii Loteriei bonurilor fiscale, întrucât deţinătorii de bonuri fiscale cu valori mici, care sunt majoritari numeric, au şanse reduse să devină câştigători, nefiind astfel stimulaţi prin acest instrument să solicite şi să păstreze bonurile fiscale pentru participarea la Loteria bonurilor fiscale, arată expunerea de motive a actului normativ pus în dezbatere publică de minister.

Propunerea stabileşte acordarea a maximum 80 de premii pentru intervalul valoric 1-99 lei şi a cel mult 20 de premii pentru intervalul valoric 100-999 lei.

Extragerea aleatorie de numere, se va face astfel: a) câte un număr din intervalele valorice 1-99 lei inclusiv, respectiv 100-999 lei inclusiv. Fiecare număr extras reprezintă valoarea totală a bonului fiscal, fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată şi rezultă în urma extragerii succesive a două, respectiv trei serii de cifre, după caz, cuprinse între 0 şi 9; b) un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal; c) un număr reprezentând luna emiterii bonului fiscal, în cazul extragerilor ocazionale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO