Eveniment

Ministerul Finanţelor susţine că are o rezervă de 42 de miliarde de lei

Ministerul Finanţelor susţine că are o rezervă de 42...

Autor: Iulian Anghel

05.11.2018, 00:00 409

Rezerva financiară în lei şi valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor este de 42,1 mld. lei şi acoperă mai mult de şapte luni din necesităţile brute de finanţare, a explicat, la finele săptămânii trecute, într-o notă, ministerul de resort.

Este una dintre puţinele dăţi în care Finanţele dau detalii despre „banii de la ciorap”. În ultima vreme Finanţele şi-au construit rezerva în lei, fapt ce dă însă peste cap calculele BNR în privinţa rezervei sale în valută.

Potrivit sursei citate, anul acesta necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de 72 mld. lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de  2,97% din PIB (28 mld. lei), precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018.

„Volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise în anul 2018 pe piaţa internă este de 46 mld. lei, în timp ce finanţarea deficitului bugetar de pe pieţele externe se realizează prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de aproximativ 5 miliarde de euro”, arată Finanţele. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO