Eveniment

Ministerul Fondurilor Europene: Anul absorbţiei: un buget în creştere cu 81%

Ministerul Fondurilor Europene: Anul absorbţiei: un...

Autor: Gabriel Razi

12.12.2014, 00:04 338

Ministerul Fondurilor Europene, insti­tuţia care coordonează întreg pro­cesul prin care România investeşte în economii banii europeni din fonduri co­munitare structurale, are prevăzut anul viitor un buget de 1,7 mild. lei, în creştere cu 81% faţă de anul anterior.

Majorarea este susţinută de alo­carea cu 50% mai mare din capitolul res­pon­sabil cu finanţarea proiectelor de fon­duri structurale. Banii alocaţi pe această linie ajung astfel la 1,3 miliarde de lei, adică 76% din întreg bugetul de la Ministerul Fondurilor Europene. Banii europeni de la acest minister sunt alocaţi proiectelor pentru asistenţă tehnică, prin care Uniunea susţine eco­nomiile naţionale în accelerarea proce­selor de absorbţie sau pregă­tire a perso­nalului în acest sens. Aceşti bani sunt dedicaţi proiec­telor din exerciţiul financiar 2007-2013, însă bugetul de anul viitor include şi primii 400 mil. lei alocaţi pentru pro­iectele de asistenţă tehnică finanţate prin pachetul finan­ciar dedicat Româ­niei până în 2020.

Anul 2015 este esenţial pentru ope­ra­ţiunile cu fonduri europene pentru că începând din ia­nuarie guvernul va avea de gestionat bani europeni din două exerciţii finan­ciare multi­anuale ale UE, 2007-2013 şi respectiv 2014-2020. Bu­getul pentru co­fi­nanţarea proiecte­lor pe fonduri euro­pene, alocat fracţio­nat la fiecare minis­ter responsabil în parte, se ridică la 29 mld. lei. Pentru România esenţial este exer­ciţiul financiar 2007-2013, pentru că anul 2015 este ultimul în care mai pu­tem absorbi bani din această linie de finanţare cu proiectele începute în anii anteriori. România speră să absoarbă până la finele acestui an jumătate din fonduri, adică 10 mld. euro. Va fi prin urmare un an 2015 extrem de greu în care România tre­buie să absoarbă 8 mld. euro dacă vrea să ajungă la o rată totală de absorbţie de 80%, aşa cum şi-a propus.

Rata de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la 37,2% la finalul lu­nii septembrie, iar de la începutul anului absorbţia a crescut de la 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO