Eveniment

Ministerul Investiţiilor a solicitat în acest an spre rambursare 3,8 miliarde de euro de la Comisia Europeană. În ultimele cinci luni, au fost semnate peste 1.000 de contracte cu beneficiarii

Ministerul Investiţiilor a solicitat în acest an spre...

Autor: Mediafax

13.09.2022, 18:09 126

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a cerut în ultimele cinci luni Comisiei Europene spre decontare aproximativ 3 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, au fost semnate peste 1.000 de contracte cu beneficiarii.

„În luna aprilie am început o aventură nouă în cadrul MIPE, iar unul dintre pilonii strategiei mele a fost să canalizăm resursele de care dispunem pentru 2014-2020 către investiţii inteligente care să însemne îmbunătăţirea impactului utilizării banilor europeni, pentru ca efectele generate să fie de durată. Prin măsuri precum implementarea voucherelor sociale, măsura de ajustare a preţurilor pentru deblocarea şantierelor, pachetul de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri şi pachetul de 500 de milioane de euro pentru eficienţa energetică a autorităţilor locale, facem paşi importanţi în acest sens. Iar acestea sunt doar câteva dintre măsuri. În final, previziunile noastre arată că, pentru toate Autorităţile de Management, acoperim necesarul de declaraţii de cheltuieli de transmis Comisiei Europene în acest an, în vederea evitării dezangajării”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

În acest moment, pentru perioada 2014-2020, sumele totale primite de România de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate din Fondurile Structurale şi de Investiţii – FESI (Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, Programul Operaţional Pescuit şi Afaceri Maritime) şi din Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane – FEAD (Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), se situează la aproximativ 23,5 miliarde euro, din cele 35,7 miliarde euro, alocarea aferentă acestor programe.

Sumele solicitate Comisiei Europene pentru programele finanţate din Politica de Coeziune (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistenţă Tehnică, PO Capital Uman) şi din FEAD (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) sunt de aprox. 15,6 miliarde euro, din alocarea UE aferentă (24,6 miliarde euro). Din aceste sume, începând cu luna aprilie 2022, România a trimis solicitări de rambursare de 3 miliarde euro, din totalul de 3,8 miliarde solicitaţi în 2022.

Pentru luna iulie a.c., autorităţile de management au transmis Autorităţii de Certificare şi Plată, din cadrul Ministerului Finanţelor, declaraţii lunare de cheltuieli în valoare totală de aprox. 470 milioane euro. Ulterior, s-au transmis declaraţii de cheltuieli în valoare de 443 milioane euro, iar la nivelul autorităţilor de management sunt în pregătire declaraţii de cheltuieli de aprox. 114 milioane de euro, ce se vor transmite în perioada următoare, în conformitate cu estimările realizate.

În ceea ce priveşte stadiul implementării programelor operaţionale finanţate în cadrul Politicii de Coeziune şi din FEAD, autorităţile de management au semnat 14.109 contracte de finanţare cu beneficiarii (MIPE– 5.575 contracte; MDLPA – 8.534 contracte), cu o valoare totală de aprox. 46,7 miliarde euro (MIPE – 32,1 miliarde euro; MDLPA – 14,6 miliarde euro).

Începând cu luna aprilie 2022, referitor la numărul total al contractelor semnate cu beneficiarii, a fost înregistrat un progres de 1.070 contracte de finanţare, în valoare totală de aprox. 2,4 miliarde euro (586 contracte de finanţare în valoare de 2 miliarde euro semnate în cadrul programelor operaţionale gestionate de MIPE).

La 9 septembrie 2022, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate, a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată, din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, o declaraţie de cheltuieli în valoare 231,86 milioane euro.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operaţional, Comisia Europeană a rambursat României 765,23 milioane euro, din totalul de 1,23 miliarde euro transmise spre decontare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO