Eveniment

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: 400 milioane euro vor fi capital de risc pentru întreprinderile autohtone

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: 400...

Autor: Mediafax

09.03.2022, 18:42 143

Fondul de fonduri de capital de risc, finanţat prin PNRR, a devenit operaţional şi va asigura accesul la infuzii de capital pentru întreprinderile româneşti de cel puţin 400 de milioane de euro, a anunţat miercuri Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Conform unui comunicat al MIPE, se estimează că selecţia fondurilor de investiţii (cel mult 20) va începe în următoarele săptămâni, iar, după semnarea contractelor, MIPE va începe să vireze banii care vor fi utilizaţi pentru creşterea capitalurilor companiilor romaneşti ce urmează a fi selectate.

Potrivit contractului, vor beneficia de aceste finanţări cel puţin 100 întreprinderi autohtone.

„Menţionăm că efectul de multiplicare estimat prin atragerea altor investitori în fondurile de equity create este de 1,5”, a anunţat MIPE.

Sumele medii investite pe categorii de beneficiari finali, prevăzute în Componenta 9 din PNRR, pot fi estimate astfel:

–50.000-200.000 euro pentru start-up-uri;

–200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creştere;

–3.000.000 – 5.000.000 euro pentru întreprinderi în etape avansate de creştere;

–peste 5.000.000 euro pentru midcaps (capitalizare medie);

–5.000.000 – 20.000.000 euro pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.

„Instrumentul de capital de risc stabilit prin PNRR vine în sprijinul acoperirii unui deficit de finanţare de capital estimat la 4,8% PIB de către platforma fi-Compass a Comisiei Europene în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii, conform unui studiu publicat în decembrie 2019. Propunerea de încredinţare a sarcinilor de implementare, prin atribuire directă pentru instrumentul de capital de risc de către FEI este inclusă în PNRR”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, comisionul de management va include o componentă fixă, calculată ca procent din bugetul instrumentului, respectiv o componentă legată de performanţa instrumentului. Se estimează că acest comision nu va depăşi plafonul anual mediu de 0,5% din bugetul instrumentului. Comisionul este inclus în bugetul instrumentului şi va fi facturat de 2 ori/an de către FEI.

Reprezentanţii MIPE menţionează că că valoarea comisionului este mai mică decât a celui aplicat în acordul de finanţare JEREMIE (0,9%/ an din bugetul instrumentului şi care reprezintă jumătate din bugetul instrumentul de equity din PNRR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO