Eveniment

​Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se grăbeşte să anunţe posibila restaurare a Castelului Peleş prin PNRR, dar reprezentanţii castelului spun că nu există concluzii în urma discuţiilor

​Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se...

Autor: Miruna Diaconu

19.10.2021, 17:54 175

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat printr-o postare pe pagina de Facebook faptul că există posibile soluţii de restaurare a Castelului Peleş prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Reprezentanţii Castelului Peleş spun însă că discuţia avută cu autorităţile nu s-a finalizat cu o concluzie exactă.

Luni, 18 octombrie, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a avut loc o întâlnire între secretarul de stat al MIPE Csilla Hegedüs, şi  Ion Tucă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş ( APRP), care administrează castelul. Scopul discuţiei a fost identificarea unor posibilităţi de restaurare a unor părţi din domeniul regal Peleş.

„Castelul Peleş este un simbol istoric şi cultural al României care trebuie păstrat şi conservat pentru viitor, pentru generaţiile care vin. Am discutat despre condiţiile din PNRR şi am stabilit să căutăm împreună soluţii astfel încât să poată primi fonduri”, a spus Csilla Hegedüs, se arată în postarea MIPE.

Reprezentanţii castelului spun însă că discuţia nu a fost finalizată cu o concluzie concretă privind posibilitatea restaurării Peleşului prin PNRR. Pentru a putea începe un astfel de proiect, este mai întâi nevoie de evaluarea Institutului Naţional al Patrimoniului privind nevoiele de restauranre, dar şi suma care ar trebui investită.

 Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş a organizat pe 28 septembrie conferinţa „Protejarea şi punerea în valoare a Patrimoniului Domeniului Regal Peleş”, sub auspiciile Familiei Regale a României. APRP a tras un semnal de alarmă legat de stadiul critic de degradare în care se află Castelul Peleş. Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale au participat la acest eveniment, însă, reprezentanţii MIPE au lipsit.

În cadrul conferinţei, Ştefan Bâlici, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, a anunţat că instituţia pe care o conduce a depus la Ministerul Culturii un proiect dedicat reabilităţii teraselor din jurul castelului.

„Proiectul se află în faza de achiziţie publică, urmând ca procedura de licitaţie să se finalizeze în luna noiembrie 2021. În planul nostru se află şi contractarea studiilor de fundamentare pentru întreg ansamblul Castelului astfel încât, în baza lor, să putem planifica un set de proiecte care să abordeze toate problemele acestui ansamblu”, a spus Ştefan Bâlici în cadrul conferinţei, conform site-ului APRP.

În Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă sunt alocaţi 200 de milioane euro pentru turism şi cultură, unde sunt prevăzute restaurări ale mai multor monumente istorice. 


​​​
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO