Eveniment

Ministerul Mediului: După controlul nostru am sesizat Parchetul în cazul Holzindustrie Schweighofer

Ministerul Mediului: După controlul nostru am sesizat...

Autor: Mediafax

31.07.2015, 00:03 1537

Ministerul Mediului a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Până la închiderea ediţiei, compania nu formulase un punct de vedere. Problema presupusei exploatări ilegale a lemnului în Romnia a fost în actualitate în mai – iunie, după ce preşedinele a retrimis Parlamentului spre reexaminare noul Cod silvic care prevede că un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani.

Această prevedere fusese incriminată de şeful statului ca barieră în calea concurenţei, lucru care i-a adus acuzaţii, inclusiv din zona guvernamentală, că ar juca de partea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care deţine supremaţia exploatării masei lemnoase în România şi care este lovită de o astfel de prevedere. Parlamentul a respins obiecţiile preşedintelui. Ministerul Mediulu a precizat ieri că a trimis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru ca procurorii să facă cercetări care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni.

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declanşat în perioada 7 mai- 12 iunie un control la atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă.

Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care şi: suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase; recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL; existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa.

De asemenea, în uma controlului s-au constatat şi diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate şi raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.

La începutul lunii mai, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmărea legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri.

Pe de altă parte, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer declarau că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii. Firma austriacă îşi exprima speranţa că rezultatele controalelor vor combate „acuzele nedrepte“ făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

„Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documentele care atestă provenienţa legală şi după caz, originea“, subliniau reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat, pe 23 iunie, că a primit confirmarea Certificatului PEFC™, certificare internaţională ce garantează că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate.

Potrivit companiei, certificatul primit confirmă că firma îndeplineşte prevederile şi directivele standardului PEFC, foarte strict în ceea ce priveşte verificarea provenienţei lemnului.

„Concluzia auditării companiei contrazice acuzaţiile exprimate de către o organizaţie de mediu“, se arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO