Eveniment

Ministerul pentru IMM-uri: Un sprijin de peste 200 de milioane de lei

Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri

Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri

Autor: Corina Mirea

12.12.2014, 00:04 116

Bugetul propus de guvern pentru dez­voltarea şi sprijinirea înfiinţării IMM-urilor în anul 2015 este de 205 mil. lei, potrivit datelor publicate ieri pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Anul acesta, bugetul iniţial a fost de 60 de milioane de lei, însă în acelaşi document făcut public ieri suma alocată pentru IMM-uri, po­trivit execuţiei preliminare, a fost de 166,3 mil. lei. Prin urmare, bugetul pentru anul viitor, care „stă în mâinile“ ministrului dele­gat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism Florin Jianu, va fi cu circa 23% mai mare decât cel din 2014 şi de aproximativ trei ori mai mare decât cel din 2013. Pe lângă bu­getul pentru dezvol­tarea şi sprijinirea înfiinţării firmelor mici şi mijlocii, în documentul de la Ministerul de Fi­nanţe apare şi un fond de risc pentru între­prinderi mici şi mijlocii, care are un buget propus pentru 2015 de aproximativ 5,7 milioane de lei.

Strategia pentru IMM-uri este elaborată şi implementată în prezent de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, care ţine de Ministerul Economiei.

Departamentul, prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Pro­iectelor şi Progra­melor pentru Între­prinderi Mici şi Mijlocii, deru­lează şapte programe naţionale prin care sprijină sectorul IMM-urilor, iar de anul viitor ministrul delegat Florin Jianu vrea să mai includă în portofoliu alte şapte programe. Unul dintre cele mai cunoscute şi mai eficiente programe de­rulate prin intermediul Departa­men­tului pentru IMM-uri este cel de înfiinţare a SRL-D-urilor, care din anul lansării (2011) până în luna octom­brie a acestui an a generat crearea a peste 16.000 de noi firme, dintre care doar 2% au fost închise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO