Eveniment

Ministerul Sănătăţii a constatat că nu face ce ar trebui: să pună la dispoziţia medicilor din ţară materialele de protecţie în lupta cu noul coronavirus

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 474, cele mai multe fiind înregistrate în Suceava (318). Medicii se plâng de lipsa materialelor de protecţie din spitale.

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 474, cele mai multe fiind înregistrate în Suceava (318). Medicii se plâng de lipsa materialelor de protecţie din spitale.

Autor: Georgiana Mihalache

06.04.2020, 00:07 1246

Institutul Naţional de Sănătate Publică, instituţie cheie în raportările cazurilor de coronavirus în România, în subordinea Ministerului Sănătăţii, a publicat un document din care reiese că modul de organizare în spitale nu s-a schimbat, deşi coronavirusul ajunsese deja să infecteze cadre medicale.

Un document publicat de Insti­tutul Naţional de Sănă­tate Publică (INSP) arată dezorganizarea din sistemul sanitar şi cum lucrurile nu s-au schimbat pentru a fi protejaţi medicii şi pacienţii de răspândirea rapidă a coronavirusului.

„Deşi încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în Bucureşti, Suceava şi Hunedoara), modul de organizare a activităţii şi protecţia personalului medical în unităţile sanitare nu s-au schimbat semnificativ, înregistrându-se o creştere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, această creştere ducând la rândul ei la cazuri de infecţie în comunitate“, se arată în concluzia publicată pe site-ul INSP, care viza perioada 26-29 martie.

Vineri, la 37 de zile de la primul caz de coronavirus în România, Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, a anunţat că a transferat spitalele din subordinea autorităţilor locale în subordinea Ministerului Sănătăţii.

ZF scria de săptămâna trecută că este nevoie ca marile spitale din ţară, în mod esenţial cele judeţene, să intre sub coordo­narea Ministerului Sănătăţii, care să stabilească urgent nevoile de echipamente pentru cadrele medicale.

După ce a făcut o analiză a situaţiei infectărilor cu coronavirus până la 29 martie, INSP a publicat mai multe concluzii legate de incidenţa virusului la populaţia ţării. Astfel, din datele instituţiei, 75% din cazurile înre­gistrate până la 29 martie au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani. Vârsta medie a pacienţilor care au murit a fost de 66 de ani, mai arată documentul.

O precizare importantă din documentul INSP este ponderea cazurilor „de import”, adică persoanele care au fost confirmate cu coronavirus după ce s-au întors din străinătate. Astfel, din totalul de aproape 2.000 de cazuri confirmate până la 29 martie, cazurile de import au reprezentat 21% din total (420 de cazuri). INSP mai precizează că acest procent este în scădere în fiecare săptă­mână, ceea ce arată transmiterea comunitară a virusului. „În ultima săptămâna focarele apărute în unităţile sanitare au generat un volum mai mare de contacţi apropiaţi ce necesită a fi identificaţi şi monitorizaţi, acest lucru reflectându-se în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%)“, se mai arată în documentul INSP.

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 474, cele mai multe fiind înregistrate în Suceava (318), din cele mai recente date ale autorităţilor.

INSP este în subordinea Ministerului Sănătăţii, are 460 de angajaţi şi un buget de 45 mil. lei în 2019, din datele publice. Insti­tuţia are un rol-cheie în pandemia de Covid-19, instituţia stabilind cine poate fi testat şi cine nu se încadrează în criteriile recoman­date şi care sunt simptomele care pot indica o po­sibilă îmbolnăvire cu coronavirus. La con­ducerea INSP este Si­mona Pârvu, de profesie medic, care deţine funcţia de cinci luni. INSP are şase centre naţionale la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu-Mureş şi Sibiu, iar prin centrul naţional de suprave­ghere şi con­trol al bolilor transmisibile dă alerte privind nu­mărul de îmbolnăviri, în acest moment fiind supravegheate corona­virusul, rujeola şi difteria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO