Eveniment

​Ministerul Sănătăţii: Efectele exportului paralel pun în pericol accesul cetăţenilor la medicamentele de care au nevoie

​Ministerul Sănătăţii: Efectele exportului paralel...

Autor: Georgiana Mihalache

19.09.2017, 11:01 339

Semnalele de alarmă privind posibila retragere a unor medicamente de pe piaţa românească au determinat ministerul Sănătăţii să solicite convocarea de urgenţă a Consiliului de Miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană pentru a identifica modalităţi prin care exportul paralel de medicamente să fie eliminat, potrivit unui comunicat de presă.

„Este nevoie de o schimbare fundamentală a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienţilor şi drepturile lor să primeze cu adevărat în faţa intereselor comerciale. În prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de liberă circulaţie a mărfurilor în spaţiul comunitar, dar efectele sale pun în pericol accesul cetăţenilor la medicamentele de care au nevoie”, se arată în comunicatul de presă. 

Ministerul Sănătăţii a început la finalul lunii aprilie anul acesta procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor, în plină criză de epidemie de ROR(rubeolă, oreion, rujeolă). Astfel, în timp ce medicii de familie se plângeau de lipsa dozelor suficiente de vaccin, 3.900 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), comercializate pe piaţa locală sub brandul Priorix al producătorului GlaxoSmithKline (GSK), au fost notificate pentru a lua calea exportului paralel.

„Ţara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă şi nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau  principiile morale”, se mai arată în comunicatul ministerului. 

În prezent, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului sunt peste 1.400 de pagini cu notificari de livrari intracomunitare primite de la distribuitorii angro.

România a exportat produse farmaceutice de 725 mil. euro în 2016, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO