Eveniment

Ministerul Sănătăţii îl contrazice pe Iohannis şi vorbeşte despre „creşterea accesului populaţiei la diagnostic prin extinderea testării”. Preşedintele spune că „nu există cerere”

Ministerul Sănătăţii îl contrazice pe Iohannis şi...

Autor: Georgiana Mihalache

26.11.2020, 12:27 2205

Două poziţii oficiale cu privire la testarea pentru COVID-19, una a Ministerului Sănătăţii, alta a Preşedintelui Iohannis, sunt în antiteză, în plină criză sanitară, cu sistemul medical copleşit de numărul de cazuri.

Astfel, dacă prin comunicat oficial ministerul Sănătăţii arată că trebuie crescut accesul populaţiei la diagnostic şi anunţă că lucrează la reglementări pentru a folosi inclusiv teste antigen rapide pentru a găsi mai repede pacienţii infectaţi şi a-i izola de restul oamenilor, Iohannis declară în conferinţă de presă că nu este cerere şi de aceea capacitatea de testare nu este folosită la maximum.

În comunicatul ministerului de resort se mai arată şi urgenţa descongestionării secţiilor de urgenţă din spitale, în spaţiul public fiind publicate imagini cu pacienţi care primesc oxigen în paturi improvizate, chiar în camerele de gardă.

Prezentăm mai jos cele două poziţii oficiale contrare ale oficialilor care se ocupă de sănătatea populaţiei.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

„În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar şi în siguranţă, aceste zone. Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor OMS şi ECDC şi susţinută de Comisia de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătăţii.

Pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaţionale OMS şi ECDC şi în beneficiul superior al persoanelor testate şi al populaţiei generale”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

 

Declaraţia Preşedintelui Klaus Iohannis:

„Mai mult decât s-a facut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bună voie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, a spus Iohannis ieri, într-o conferinţă de presă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO