Eveniment

Ministerul Sănătăţii nu ştie câţi medici lucrează şi la stat şi la privat: “Nu există statistici cu astfel de informaţii”

Ministerul Sănătăţii nu ştie câţi medici lucrează...

Autor: Mirabela Tiron

22.09.2022, 14:07 235

Ministerul Sănătăţii nu ştie câţi medici lucrează şi la stat şi la privat, “nu există statistici cu astfel de informaţii”.

“Ca urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătăţţii, vă comunicăm informaţiile furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Situaţia privind numărul medicilor în anul 2021: 68.760 de medici în total, din care 45.281 de medici în sistemul public şi 23.479 de medici în sistemul privat”, au transmis ieri către ZF oficialii Ministerului Sănătăţii.

ZF a solicitat ieri date cu privire la “câţi medici lucrează în total în sistemul de stat, câţi medici lucrează doar la privat şi câţi medici lucrează şi la stat şi la privat"

Legat de numărul de medici care lucrează şi la stat şi la privat, oficialii Ministerului Sănătăţii au transmis că “nu există statistici cu astfel de informaţii”.

Numărul medicilor care se împart între stat şi privat rămâne în continuare necunoscut, fiind o lipsă totală de transparenţă în acest sens. Medicii cu contract la stat aleg să consulte în privat contra cost, în condiţiile în care tariful decontat de Casa de Sănătate pentru o consultaţie este mult sub tariful unei consultaţii din privat.

Cei mai  mulţi medici din spitalele de stat, chiar şi şefii de secţie din marile unităţi, sunt în continuare de găsit la consultaţii în clinicile private, unde pacientul trebuie să plătească între 350 şi 500 de lei la un profesor doctor, deşi salariile medicilor de la stat s-au dublat după majorarea din 2018. Nu este clar de ce în sistemul de stat nu sunt organizate mai multe ambulatorii unde pacientul, contribuabil la sănătate ca salariat, să beneficieze de consultaţie  cu bilet de trimitere.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24