Eveniment

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte de un nou val pandemic. Care sunt recomandările pentru populaţie şi instituţii

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte de un nou val...

Autor: Cosmin Pirv

29.12.2021, 12:27 51

Centre de evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme uşoare şi medii şi includerea medicamentelor antivirale în tratamentul ambulatoriu sunt o parte dintre măsurile anunţate de Ministerul Sănătăţii în pragul valului 5 al pandemiei.

Ministerul Sănătăţii anunţă înfiinţarea Grupului de Management al Informaţiilor Operative în Sănătate, GMIOS, care va coordona alocarea resurselor de asistenţă medicală pentru pacienţii COVID-19, dar şi pentru cei cu alte patologii, dar care va ţine şi evidenţa în timp real a capacităţii ATI în spitalele din România.

La nivel judeţean, se vor înfiinţa structuri de coordonare a asistenţei medicale spitaliceşti.

De asemenea, Ministerul Sănăăţii a anunţat creşterea rapidă a capacităţii de testare, inclusiv la medicii de familie, organizarea şi operaţionalizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme uşoare şi medii, crearea centrelor de evaluare pentru pacienţii cu forme medii care au factori de risc şi realizarea Ghidului de recomandări pentru monitorizare, evaluare,
tratament şi asistenţă medicală ambulatorie (inclusiv prescrierea de medicamente antivirale).

Managerii de spital sunt obligaţi să dispună verificarea şi remedierea deficientelor circuitelor electrice şi a instalaţiilor de oxigen, asigurarea capacităţilor de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic şi să semnaleze Ministerului Sănătăţii problemele majore.

„Asigurarea numărului de paturi alocate pentru pacienţii COVID cu formă medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%. Creşterea în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secţiile ATI (cu 65% mai mult faţă de 2021). În prezent, sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi ATI (pentru pacienţi COVID-19 şi cu alte patologii). Suplimentarea numărului de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul „Acţiuni Prioritare ATI”, în scopul creşterii capacităţii de răspuns a sistemului medical (de la 116 la 128 unităţi ATI pentru adulţi)”, se mai arată în strategia Ministeului Sănătăţii.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat crearea unui mecanism instituţional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral şi a anticorpilor monoclonali şi exinderea tratamentului antiviral ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir.

Autorităţile propun revitalizarea campaniei de vaccinare prin creşterea ponderii informării realizate de către profesioniştii din sănătate şi persoane cu mare autoritate profesională.

Recomandările MS pentru populaţie:

-Vaccinarea previne formele severe şi decesele, respectiv reduce transmiterea virusului către alte persoane.
-Este vitală respectarea măsurilor de distanţare, igienă personală, portul corect al măştii.
-Testaţi-vă înaintea contactului apropiat cu persoane vulnerabile nevaccinate!
-Testaţi-vă la primele simptome şi declaraţi imediat rezultatul pozitiv al testării!
-Discutaţi imediat cu medicul de familie pentru testare şi îndrumare!
-Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19!

Recomandările MS pentru instituţiile publice şi private:

-Efectuaţi triajul zilnic al angajaţilor!
-Monitorizaţi permanent starea de sănătate a angajaţilor. E mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi!
-Organizaţi programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune.
-Încurajaţi munca la domiciliu (telemuncă).
-Puneţi la dispoziţia angajaţilor măşti, dezinfectante şi asiguraţi curăţenia şi aerisirea periodică a spaţiilor de lucru.
-Încurajaţi vaccinarea angajaţilor.
-Revizuiţi Planul de continuare a activităţii (Bussines Continuity Plan) pentru limitarea efectelor absenteismului masiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO