Eveniment

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte să lanseze în dezbatere publică noua listă de compensate

Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii: Lista nouă nu va pica din cer, e trecută prin multe site şi va intra în vigoare împreună cu noul pachet de servicii de bază

Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii: Lista nouă nu va pica din cer, e trecută prin multe site şi va intra în vigoare împreună cu noul pachet de servicii de bază

Autor: Ioana David

29.10.2013, 19:45 66

Noua listă de medicamente compensate va fi lansată în dezbatere publică la mijlocul lunii noiembrie, urmând să intre în vigoare din ianuarie anul viitor, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii. Aceasta reprezintă doar prima etapă a unui proces de actualizare a acestei liste, care va continua în semestrul II al anului 2014 cu eliminarea unor produse mai vechi.

„Ne-am asumat că o listă nouă de medicamente va fi aprobată şi va intra în vigoare până la 31 decembrie. Suntem în faza finală de evaluare a tehnologiilor medicale (…) Lista nouă nu va pica din cer, e trecută prin multe site şi va intra în vigoare împreună cu noul pachet de servicii de bază“, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii. El a fost prezent la evenimentul Mediafax Talks About Innovation in Health­care.

Ministrul a precizat că sunt necesare ambele etape deoarece la nivelul instituţiei nu există suficienţi specialişti care să completeze lista cu noile produse, iar în acelaşi timp să scoată vechile medicamente.

Jucătorii din piaţa de medicamente au cerut de mai mulţi ani actualizarea acestei liste ceea ce le-ar permite să-şi relanseze businessul. Marile companii de medicamente au în portofoliu produse ce vor fi incluse pe aceste liste, iar din 2005 statul nu a mai făcut nicio revizuire.

Orice lansare de produs a unui producător internaţional se face la preţuri ridicate, de aceea statul intervine şi compensează produsele.

În timp ce lista nu a mai fost actualizată cu produse originale noi, genericele erau introduse în mod automat.

„Avem de realizat lista nouă, revizuirea listei (vechi – n.red.), creşterea consumului de medicamente generice şi calculul separat al taxei de clawback (taxă pe vânzările producătorilor – n.red.) pentru originale şi generice“, a mai spus Nicolăescu.

Costurile introducerii de noi medicamente pe lista de compensate se ridică la 216-486 mil. lei în următorii trei ani, arată un studiu recent al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Group (LAWG).

Pachetul de bază, pe ultima sută de metri

Concomitent cu introducerea acestei noi liste, Ministerul vrea să implementeze şi pachetul de servicii de bază, care a fost lansat în dezbatere publică la 1 octombrie. Acest pachet se referă la serviciile pe care statul le decontează şi la ce nivel de asistenţă (la medicul de familie, în ambulatoriul spitalului sau prin internare) şi urmează să intre în vigoare din februarie 2014. Nicolăescu a mai spus că sunt discuţii cu diferiţi actori pentru realizarea pachetului complementar de asigurări private, care va fi „introdus pe etape“.

„În 2014 probabil că va fi o formă care să nu afecteze deficitul bugetar, iar în 2015 sper să avem spaţiul bugetar necesar astfel încât să introducem o serie de deductibilităţi din impozitul pe venit şi astfel să susţinem dezvoltarea“, a precizat Nicolăescu.

Pe lângă actualizarea listei de medicamente, jucătorii din industria farma au obţinut anul acesta şi scurtarea termenelor de plată, de la aproximativ 300 de zile la 90 de zile, odată cu implementarea unei directive europene.

În prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) plăteşte facturile din două luni într-o singură lună pentru a ajunge termenul de 90 de zile.

„Din februarie 2014 facturile se vor plăti la 90 de zile (…) Odată ce va fi luată decizia pe lista de molecule va trebui să ne concentrăm în a calcula impactul pe 2014. O parte din efort va fi recuperat din taxa clawback“, a spus Cristian Buşoi, preşedintele CNAS. El a adăugat că din punctul de vedere al finanţării, viitorul în sistemul de sănătate este al contractelor cost – volum (la negocierea preţurilor în funcţie de volumele achiziţionate).

Sănătatea are cel mai mare buget istoric, fondurile cumulate ale CNAS şi ministerului fiind de minimum 6 mld. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO