Eveniment

Ministerul Sănătăţii va suspenda şase luni exportul medicamentelor citostatice şi imunosupresoare pentru a reface stocurile de medicamente

Ministerul Sănătăţii va suspenda şase luni exportul...

Autor: Georgiana Mihalache

13.09.2019, 14:54 328

​Ministerul Sănătăţii va pune în dezbatere publică un proiect prin care vrea să oprească exportul de medicamente citostatice folosite în afecţiunile oncologice şi medicamentele imunosupresoare, folosite de pacienţii care au avut un transplant, în următoarele şase luni, până în martie 2020.

Măsura vine după ce Agenţia Medicamentului, autoritatea care gestionează stocurile de medicamente, a primit sesizări de la pacienţi privind lipsa de pe piaţă a mai multor astfel de medicamente.

„Este un Ordin vital, dacă putem să îl numim aşa pentru a putea regla piaţa şi reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienţilor noştri cu afecţiuni cronice. Nu putem să mai stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la preţ dublu sau triplu”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Documentul care va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în cursul zilei de astăzi reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare.

Este vorba de  172 Denumiri Comune Internaţionale (DCI-uri) şi coduri anatomice-teraputice-chimice (125 citostatice şi 47 de imunosupresoare) corespunzătoare mai multor medicamente citostatice şi imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi.

Valoarea totală a exporturilor de medicamente în 2018 a fost de 745 mil. euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior, potivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO