Eveniment

Ministerul Sănătăţii: Vom asigura accesul cetăţenilor la medicamente ieftine şi de calitate

Ministerul Sănătăţii: Vom asigura accesul...

Autor: Oana Despa

13.07.2017, 17:07 109

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că are toate „instrumentele şi mijloace legale” pentru a asigura accesul cetăţenilor la medicamente ieftine şi de calitate, în contextul în care Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice a explicat că peste 2.300 de medicamente vor dispărea.

„Ministerul Sănătăţii este primul şi cel mai important avocat al drepturilor pacienţilor români. Sub nicio formă şi în niciun fel de circumstanţe, nu vom accepta ca dreptul pacienţilor la medicamente ieftine şi de calitate să fie pus sub semnul întrebării. În aceeaşi măsură, sub absolut nicio condiţie, nu vom permite ca medicamentele de pe piaţa românească să fie afectate în raport cu numărul, cantitatea sau preţul acestora. Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României au la dispoziţie instrumente şi mijloace legale, pe care le vor folosi pentru a se asigura ca accesul cetăţenilor la medicamente ieftine şi de calitate nu este periclitat”, reiese din comunicatul de presă transmis de către Ministerul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu specialiştii din Ministerul de Finanţe, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sub coordonarea premierului, lucrează la strategia privind piaţa medicamentelor şi importatorilor.

„Au avut loc mai multe runde de întâlniri şi consultări cu reprezentanţii producătorilor de medicamente din România, iar vocea lor a fost auzită. Suntem siguri că împreună vom găsi cele mai bune soluţii care să avantajeze pacienţii români, fără să afecteze însă activitatea companiilor. Ne dorim un parteneriat onest, corect şi transparent cu fiecare companie de medicamente care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Reacţia Ministerului Sănătăţii vine după ce, joi dimineaţa, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a explicat că peste 2.300 de medicamente urmează să dispară de pe piaţa de la noi din ţară, 60% din acestea fiind sub 25 de lei, în contextul în care taxa clawback este aşteptată să ajungă la 30% până la finalul anului.

Toate patologiile sunt afectate de riscul de dispariţie a celor peste 2.300 de medicamente, a precizat Viorica Preduna, membră a comisiei APMGR. Medicamentele care riscă să dispară se adresează unor arii terapeutice precum boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator.

„Pentru anumite afecţiuni sunt protocoale care recomandă tratarea timp de trei luni a acestor afecţiuni cu medicamente sub 25 de lei. Din nefericire, unul din acele medicamente a dispărut de pe piaţă. Pacienţii nu pot beneficia după aceea de tratamente cu medicamente scumpe, pentru că nu şi-au făcut perioada de inducţie cu medicamente ieftine. Deci, da, pacienţii sunt afectaţi”, a precizat Preduna.

„Sigur că problema cea mai arzătoare este taxa clawback, de 20%, şi este în continuă creştere. Temerea noastră este că dacă în trimestrul unu a ajuns la 20%, în condiţiile în care în primele trei trimestre a fost de 15%, pe baza evoluţiei lucrurilor din ultima perioada, aceasta va ajunge la 30% la finalul anului. Este o situaţie extrem de dramatică, se pun în dificultate toţi producătorii de medicamente generice, în special cei locali”, a spus Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

APMGR solicită Guvernului introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice pentru trimestrele trei şi patru ale acestui an şi eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice de la 1 ianuarie 2018, concomitent cu introducerea moleculelor noi pe listă doar cu contracte cost-volum şi/sau cost-volum rezultat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO